Coil verwerft productie-installaties van failliete Italfinish

Belgische Coil verwerft via overname van United Anodisers de productie-installaties van failliete Italfinish in Italië. "Belgie gaat zich geleidelijk meer specialiseren in fijn materiaal".

Trefwoorden: #coil, #italfinish, #overname, #united anodizers

Lees verder

Techniek

( Foto: Coil )

ENGINEERINGNET.BE - De Italiaanse onderneming Italfinish was aanvankelijk een familiebedrijf, gespecialiseerd in continue en seriegewijze anodisatie. Na haar faillissement in 2012 werden de productie-installaties van Italfinish gehuurd en uiteindelijk gekocht door de groep United Anodisers.

Het Belgische Coil, de grootste anodiseur ter wereld voor de bouw en industrie, meldt nu voor een bedrag van 8,654 miljoen euro 100% van het uitgegeven aandelenkapitaal van United Anodisers srl overgenomen te hebben. Het verwerft zo automatisch ook de productie-installaties van Italfinish.

Door de overname ziet het Belgische Coil zijn productiepark uitbreiden met een continue anodisatielijn voor vlakgewalste aluminiumproducten op rollen. Daarnaast is er een geautomatiseerde lijn voor het in serie anodiseren van aluminium staalplaat en een lijn voor het op lengte snijden.

Coil bouwt momenteel ook een nieuwe lijn in het Duitse Bernburg, een investering van 20,9 miljoen euro. Deze geautomatiseerde anodisatielijn voor serieproductie zal zich specialiseren in dikker materiaal voor architectonische projecten en in het bijzonder voor markten buiten Europa.

Tim Hutton, CEO van Coil: "Onze productielijnen in België en in Italië zullen zich geleidelijk meer specialiseren op fijn materiaal". Hiervoor werden er in de afgelopen jaren naar verluidt alvast grote investeringen gedaan in België, om zowel de kwaliteit als de productiviteit te versterken.

Zo investeert het bedrijf dit jaar (2015) 2,2 miljoen in de renovatie van een productielijn in Landen, het tweede overhaulproject na de renovatie van een eerste lijn in 2013.

Coil werd opgericht in 1972 en had voor de overname vier continue anodisatielijnen in Blanden en twee in het Duitse Bernburg, waarvan de jongste dateert van 2013. Het bedrijf stelt 111 mensen te werk.


ACHTERGROND
Anodisatie is een elektrochemisch procédé (elektrolyse) dat op de oppervlakte van het aluminium een natuurlijke oxidelaag aanbrengt die beschermt en die kan worden gekleurd. Dit zorgt voor een buitengewone weerstand tegen corrosie en verhoogt de functionele kwaliteiten van het metaal. Door anodisatie blijven alle natuurlijke en ecologische eigenschappen van aluminium behouden. Het behoudt zijn grote stijfheid en zijn uitstekende krachttot-gewicht verhouding, zijn niet-magnetische eigenschappen en zijn uitzonderlijke corrosieweerstand, zonder enige impact te hebben op de totale recycleerbaarheid van het metaal. Geanodiseerd aluminium wordt gebruikt in verschillende soorten toepassingen: architectuur, design, industrie of auto's.