Bouw diepe geothermiecentrale opgestart

Begin deze week werden de boringen op de Balmatt-site gestart voor de bouw van de eerste diepe geothermiecentrale in Vlaanderen en België.

Trefwoorden: #Balmatt-site; CO2-uitstoot, #diepe-geothermiecentrale, #geothermie, #onderzoek, #VITO, #warm water

Lees verder

Nieuws

( Foto: VITO )

ENGINEERINGNET.BE - De opstart op de Balmatt-site werd bijgewoond door de Chinese Vice-premier en een grote Chinese delegatie samen met 9 ministers.

Met de boring wil VITO het beschikbare debiet aan warm water op bijna 4 km diepte in de ondergrond meten. Op basis van deze gegevens wordt vervolgens een geothermiecentrale gebouwd.

De verwachtingen zijn hooggespannen want zelfs in een minimale versie (waarbij de onderzoekers rekenen met 90 % waarschijnlijkheid dat een hoger debiet en/of temperatuur wordt gevonden) zou de beoogde geothermiecentrale één van de grootste zijn in West-Europa, op IJsland en Italië na.

In deze landen is de diepe ondergrond nog beter geschikt voor diepe geothermie dan in Duitsland of België.

Het potentieel voor Vlaanderen is dan ook groot. Maar ook de regio rond Beijing en de provincie Hebei in China is zeer goed geschikt voor deze vorm van duurzame energieopwekking.

Dit verklaart ook de grote interesse van de Chinese delegatie. De Chinese ondergrond herbergt voldoende energie om Beijing 100% van duurzame energie inclusief de huishoudelijke verwarming te voorzien.

Dit zou een zeer grote bijdrage leveren aan het bestrijden van het smog-probleem in de Chinese hoofdstad.

In een optismistische prognose zullen de Kempen, Antwerpen en Limburg grotendeels zelf voorzien in duurzame elektriciteit en warmte zonder groenestroomcertificaten.

De prijzen zouden lager uitvallen dan vandaag en zal constant zijn voor de komende tientallen jaren. Maar hierbij moeten de beleidsmakers wel de nodige decreten kunnen laten goedkeuren of wijzigen.

De ervaringen in Duitsland bewijzen dat de prijs van geothermische warmte enkel de (lage) inflatie volgt en niet afhankelijk is van de schommelingen op de oliemarkt.

VITO wil ook CO2-captatie en waterstofproductie testen op de site waarna CO2 en waterstof worden omgezet, met de beschikbare geothermische warmte en elektriciteit, in nieuwe producten.

Tegen 2020 kan hierdoor een aanzienlijke reductie van de CO2-uitstoot van Vlaanderen mogelijk worden en kunnen zich nieuwe bedrijven in de regio vestigen.