Hansa gaat met GDF Suez proefboringen doen op continentaal plat

Hansa Hydrocarbons sluit akkoord met GDF Suez E&P, de grootste operator op het Nederlands continentaal plat, voor proefboringen in het zogenaamde 4Quads gebied.

Trefwoorden: #4quads, #ebn, #engie, #gas, #gdf suez, #GDF Suez E&P, #Hansa, #Hansa Hydrocarbons, #Hydrocarbons, #olie

Lees verder

Techniek

( Foto: Hansa )

ENGINEERINGNET.NL - De 4Quads-licenties bevinden zich op het Nederlandse deel van het continentaal plat op de grens met Duitsland, zo'n 70 km ten noorden van het vasteland. De waterdieptes ter plaatse variëren van 27 tot 40 meter.

Vorig jaar kocht GDF Suez E&P Nederland, de grootste operator op het Nederlands continentaal plat en onderdeel van Engie, de resultaten van 3D-seismisch onderzoek van dit gebied. In totaal 965km² aan ondergrond is hiermee in kaart gebracht.

De verwerking van deze seismische gegevens is intussen voltooid en de interpretatie van de onderzoeksresultaten is in volle gang. De verwachting is dit eind dit jaar afgerond te hebben, waarna de locaties van de proefboringen kunnen worden vastgesteld.

Deze proefboringen worden gezamenlijk door Hansa Hydrocarbons en GDF Suez E&P Nederland gefinancierd, elk voor 30% eigenaar van de licenties (blokken G18, H16, M3 en N1). Om welk bedrag het gaat, werd niet bekendgemaakt. De resterende 40 procent is in handen van EBN, waarvan het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken de enige aandeelhouder is.

De leiding van het project is in handen van GDF Suez E&P Nederland, die na toestemming van de Nederlandse overheid als operator zal optreden 'vanaf het moment dat beide partijen akkoord zijn over de uitvoering van een eerste proefboring'.

CEO John Martin van Hansa Hydrocabons: "Deze samenwerking betekent een erkenning van onze technische expertise en een bevestiging van onze strategie in het opvolgen van prospects in reeds producerende gebieden".

"Tezamen met de recent verkregen blokken ten zuiden van de 4Quads, heeft dit gebied de potentie zich te ontwikkelen tot de belangrijkste bron van wat er aan conventioneel aardgas op het Nederlands continentaal plat aanwezig is".


ACHTERGROND
Hansa Hydrocarbons Limited richt zich op de exploratie en productie (E&P) van voornamelijk gasvelden in de Britse, Nederlandse en Duitse delen van de Noordzee. Op dit moment is het portfolio verdeeld over twee kerngebieden: het Britse offshore Humberside-gebied en het gebied aan beide zijden van de offshoregrens tussen Nederland en Duitsland.