Jurgen Tack wordt nieuwe secretaris-generaal van FWO

Vanaf november wordt Jurgen Tack de nieuwe secretaris-generaal van het FWO. Hij volgt Elisabeth Monard op die, na 10 jaar aan het hoofd van het FWO, met pensioen vertrekt.

Trefwoorden: #Elisabeth Monard, #FWO, #IWT, #Jurgen Tack, #onderzoek, #secretaris-generaal

Lees verder

HR

( Foto: FWO, Jurgen Tack - © Jan-Caudron )

ENGINEERINGNET.BE- Jurgen Tack, zelf een voormalig FWO-mandataris, leidde meer dan 8 jaar het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek.

JurgenTack (48) is doctor in de wetenschappen (VUB, 1997) en houder van een MBA (Vlerick, 2011). Bij het begin van zijn loopbaan kon hij als bioloog, dankzij het FWO, pre- en postdoctoraal onderzoek doen, over de chemische communicatie bij oesters, wat in de jaren 90 leidde tot een succesvolle spin-off in Oost-Afrika.

Tussen 2000 en 2007 werkte hij aan stimulansen voor internationale onderzoeksfinanciering bij het Belgisch Biodiversiteitplatform. Sinds 2007 is hij administrateur-generaal bij de Vlaamse wetenschappelijke instelling Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), waar hij een team leidt van 250 personen.

Na een uitgebreide rekrutering-, selectie- en assessmentsprocedure door een commissie van vaste en onafhankelijke FWO-bestuurders, werd Tack weerhouden uit een shortlist van 6 kandidaten.

Zijn brede onderzoekservaring, maar ook zijn ruime managementervaring in wetenschappelijk onderzoek en onderzoeksbeleid waren van doorslaggevend belang in deze keuze.

Een van zijn grote uitdagingen wordt het integreren van een aantal IWT-programma’s en de Herculesprogramma’s in het vernieuwde FWO.

Zijn voorgangster Elisabeth Monard was de drijvende kracht achter de omvorming van de FWO-evaluatieprocedures, conform de Europese best practices. Zo heeft zij het FWO als vlaggenschip van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek op de Vlaamse, Belgische en Europese kaart geplaatst.

Jurgen Tack: “het fundamenteel wetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen behoort tot een van de beste en meest excellente in de wereld. Mijn voorgangster heeft het tot de locomotief van het Vlaamse innovatietraject gemaakt, een traject dat ik zeker verder wil zetten.”