Vlaamse designprijs voor Bombardiers Flexity 2 tram

Bombardier heeft met zijn Flexity 2 tram, ontworpen door het Belgische designbureau Yellow Window van Axel Enthoven, het prestigieuze Henry Van de Velde label in de wacht gesleept.

Trefwoorden: #Axel Enthoven, #bombardier, #Flexity 2, #Henry Van de Velde, #tram, #Vlaamse designprijs, #Yellow Window

Lees verder

Techniek

( Foto: Bombardier )

ENGINEERINGNET.BE - De opvallende buitenkant van de tram trok al de aandacht van de bezoekers op InnoTrans 2014 in Berlijn, ‘s werelds grootste spoorwegvakbeurs, waar de tram voor de eerste maal werd voorgesteld aan het internationale publiek.

Een onafhankelijke jury van experten bij Design Vlaanderen selecteerde de laureaten uit meer dan 200 ingediende Vlaamse projecten op basis van 'good design' criteria: ecologie, ergonomie, esthetica, functionaliteit en kwaliteit.

De Flexity 2 werd voor De Lijn ontworpen door het Belgische designbureau Yellow Window van Axel Enthoven. De focus op design bleef niet beperkt tot de buitenkant, maar gaat verder binnenin de tram, met een ruim interieur, een logische stoelopstelling en gangpaden die de passagiers toelaten doorheen de volledige tram te stappen. Dat laatste komt de doorstroom van passagiers, het comfort en de veiligheid ten goede.

Alle voertuigen zijn uitgerust met verwarming, ventilatie en airconditioningsystemen (HVAC) voor bestuurders en passagiers. Ruime multifunctionele zones zijn gemakkelijk toegankelijk voor rolstoelen, fietsen en kinderwagens. Met een lengte van bijna 43 meter, overtuigen deze trams niet alleen met hun design, maar kunnen zij bovendien tot 40% meer passagiers vervoeren dan hun voorgangers.

Het elegante design van de tram zal het stadsbeeld van de twee grootste Vlaamse steden, Gent en Antwerpen, vorm geven in de komende decennia. De Flexity trams hebben eerder al designprijzen behaald in steden als Berlijn, Brussel, Frankfurt en Linz.


(bron: Agoria)

ACHTERGROND
Tot dusver bestelde De Lijn 88 Flexity2 trams, waarvan de eerste in mei in Gent in commerciële dienst werd genomen. Gent krijgt 26 bi-directionele trams met 7 modules en een lengte van ongeveer 43 meter, goed voor een capaciteit van 378 passagiers. Antwerpen ontving op 7 september de eerste van 62 mono-directionele trams: 24 trams van ongeveer 43 meter met 7 modules die 380 passagiers kunnen vervoeren en 38 trams van ongeveer 31 meter met 5 modules die 266 personen kunnen vervoeren.