Hoogleraar Sijbrand de Jong nieuwe voorzitter raad CERN

Hoogleraar experimentele natuurkunde Sijbrand de Jong is unaniem gekozen tot de nieuwe voorzitter van de Raad van CERN, het Europees onderzoeksinstituut voor deeltjesfysica.

Trefwoorden: #cern, #deeltjesfysica, #Sijbrand de Jong

Lees verder

research

( Foto: Maximilien Brice/CERN )

ENGINEERINGNET.NL -De raad is het hoogste orgaan binnen het Europees Centrum voor Kernonderzoek (CERN) en bestaat uit afgevaardigden van de 21 lidstaten. De Jong is voor een jaar benoemd tot raadsvoorzitter, met de mogelijkheid tot tweemaal een verlenging van zijn benoeming. De Jong volgt de Poolse Angieszka Zalewska op.

CERN houdt zich bezig met fundamentele fysica en doet onderzoek naar de bestanddelen van materie, ofwel elementaire deeltjes. Het instituut is onder meer verantwoordelijk voor de grote deeltjesversneller op de grens tussen Zwitserland en Frankrijk.

Deze deeltjesversneller, de LHC, laat bouwstenen van atomen met enorme kracht op elkaar botsen. Het doel van deze experimenten is inzicht te krijgen in de opbouw van materie. Uit welke deeltjes bestaat de materie en wat zijn de krachten die de deeltjes bij elkaar houden?

Successen op dit gebied heeft CERN behaald in de ontdekking van een aantal elementaire deeltjes. In 2012 werd hierbij het grootste succes geboekt, met de ontdekking van het Higg's Boson deeltje. Onderzoekers Peter Higgs en François Englert, die in de jaren zestig berekenden dat zo'n deeltje moest bestaan, kregen daarvoor in 2013 de Nobelprijs voor de Natuurkunde.

De Jong studeerde natuurkunde en experimentele deeltjesfysica aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is sinds 1998 hoogleraar experimentele natuurkunde aan de Radboud Universiteit. Ook is hij betrokken bij het onderzoeksinstituut Nikhef in Amsterdam. Sinds 2010 zit De Jong namens Nederland in de Raad van CERN.

CERN is vlakbij Genève gevestigd. Het instituut telt 2.400 werknemers. Daarnaast zijn er circa 10.000 wetenschappers van meer dan 600 universiteiten betrokken bij de experimenten.