Is België klaar voor de zelfrijdende auto?

We staan er niet bij stil, maar met de zelfrijdende auto verschuift aansprakelijkheid bij ongevallen van de autobestuurder naar onder meer de technologieleverancier, meldt verzekeraar Aon.

Trefwoorden: #aansprakelijkheid, #aon, #bourgeois, #verzekeraar, #verzekering, #visie 2050, #zelfrijdend

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia / Toyota Prius omgebouwd door Google tot zelfrijdende auto )

ENGINEERINGNET.BE - ‘Nu Vlaams minister-president Geert Bourgeois de zelfrijdende auto tot één van de speerpunten van zijn nieuwe strategische plan Visie 2050 heeft gebombardeerd, gaan er her en der stemmen op om ook effectief werk te maken van de infrastructuur die daarvoor nodig is.

Ook de verzekeringssector roert zich. "Vlaams minister-president Bourgeois mag de zelfrijdende auto al als de wagen van de toekomst bestempelen", stelt AON België, "op verzekeringsvlak staan we in vergelijking met Nederland nog niet ver".

AON Nederland bracht in kaart welke de nieuwe risico’s zijn als gevolg van de technologische innovaties in voertuigen en de gevolgen daarvan inzake de aansprakelijkheid en verzekerbaarheid van zelfrijdende auto’s (zie leestip onderaan: Rapport Aansprakelijkheidsrisico’s en verzekerbaarheid zelfrijdende auto’s).

Een eerste vaststelling is dat de huidige Belgische wetgeving momenteel nog volstaat, omdat het nog altijd de bestuurder is die alle beslissingen neemt, aldus het rapport: "Maar met de introductie naar een volledig zelfrijdende auto wordt de bestuurder meer de passagier dan de beslissingsnemer".

“Veel bestuurders staan vandaag niet bij stil bij de rijondersteuning die ze al ter beschikking hebben. Cruise control en parkingassistentie zijn slechts enkele voorbeelden", merkt Al Pijnacker, Director Automotive & Affinity, Aon Risk Solutions, op.

"Hoe meer technologische ondersteuning, hoe meer de bestuurder immers op de techniek vertrouwt. Dit brengt met zich mee dat, wanneer er iets fout loopt, niet de bestuurder maar de autofabrikant, de softwareleverancier of zelfs de wegbeheerder aansprakelijk kan worden gesteld"

"Het aansprakelijkheidsvraagstuk zal daarom een cruciale schakel worden bij de brede introductie van volledig autonome voertuigen".

“De bewijslast om een producent aansprakelijk te stellen wegens falen van de techniek ligt bij de bestuurder. Een EDR - een Event Data Recorder, vergelijkbaar met de zwarte doos in een vliegtuig - kan in dit geval uitkomst bieden”.

“Maar de zelfrijdende auto biedt de sector ook kansen”, nuanceert Pijnacker. “Bestuurders worden passagiers en moeten dus ook een passagiersverzekering hebben om schadeloos gesteld te worden bij een ongeval dat veroorzaakt wordt door falende hard- en/of software".

"Door het opschuiven van aansprakelijkheid in de mobiliteitsketen, verandert het risicoprofiel van diverse bedrijven. Denken we bijvoorbeeld aan technologiebedrijven die aansprakelijk gesteld kunnen worden bij een ongeval of die een verhoogd risico op recall ondervinden".

"En lokale overheden, provincies en semi-overheidsinstanties die infrastructuur bieden waarmee de auto’s communiceren, zullen zich moeten indekken omdat hierdoor cyberrisico’s ontstaan".

"In al deze gevallen moet een passende polis worden opgesteld en zijn tailormade oplossingen gewenst".

Zolang de volledig zelfrijdende auto het straatbeeld niet bepaalt, zal de verzekeringssector door een transitieperiode moeten gaan waarin wetgeving telkens op de proef wordt gesteld als gevolg van de verschuivende aansprakelijkheden, waarschuwt AON.

En doordat er meer veiligheidspakketten worden geïntroduceerd in de zelfrijdende auto, ontstaat er een verhoogde zorgplicht. Niet alleen voor de autofabrikant maar ook voor de autodealers en andere partijen in de distributie zoals autodelers.

Bestuurders moeten immers voldoende gevormd worden over de werking van deze veiligheidspakketten die de rijfuncties overnemen.


(BB)

ACHTERGROND
Het onderzoeksrapport "Aansprakelijkheidsrisico’s en verzekerbaarheid zelfrijdende auto’s" werd uitgevoerd door Aon Nederland, in samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Rijksdienst voor wegverkeer, de verzekeraars en de leasebranche.