Delen van real-time informatie kan transportsector miljarden besparen

Een Europees onderzoeksproject, onder leiding van de TU Eindhoven, heeft voor het eerst real-time informatie beschikbaar gemaakt voor de gehele transportketen.

Trefwoorden: #GET Service platform, #logistiek, #real-time planning, #scheepvaart, #software, #transport, #treinvervoer, #TU/e, #vrachtvervoer

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL - Een samenwerkingsproject van transportbedrijven en onderzoeksinstellingen, onder leiding van TU/e-onderzoekers Remco Dijkman en Paul Grefen, heeft drie jaar gewerkt aan een softwareplatform waarmee transportroutes flexibel aangepast kunnen worden bij onvoorziene omstandigheden.

Dit zogeheten ‘GET Service platform’ lost een belangrijk probleem op in de transportsector. Het maakt voor iedere transporteur real-time informatie beschikbaar, bijvoorbeeld over de locatie van goederen, drukte op de weg of het weer.

Op dit moment ontbreekt zulke informatie en worden planningen vooraf gemaakt.

Dit breed gedragen Europese platform, grotendeels gefinancierd door de Europese Unie, moet hieraan een einde maken. Planningen kunnen dankzij het platform op basis van actuele informatie en beschikbaarheid van vervoer worden gemaakt en aangepast.

De onderzoekers denken met dit platform onder meer het totale brandstofverbruik in de EU met ruim 2 miljard liter diesel per jaar terug te brengen en de CO2-uitstoot met 6,5 miljoen ton per jaar door het gebruik van milieuvriendelijke transportmiddelen te verbeteren en het aantal kilometers dat vrachtwagens ‘leeg rondrijden’ te reduceren.

Op 1 oktober presenteert het GET Service project zijn resultaten in een internationaal symposium in Rotterdam, bedoeld voor innovators en beslissers in het internationaal transport.


(bron: TU/e) (Image courtesy of [khunaspix] at FreeDigitalPhotos.net)

Partners in het project zijn onder andere de Technische Universiteit Eindhoven, Portbase te Rotterdam, IBM Research te Zürich, Jan de Rijk Logistics te Roosendaal, PTV te Karlsruhe, Wirtschaftuniversität te Wenen en Exus te Athene.