Reuzentrein moderniseert sporen tussen Anzegem en Kortrijk

Infrabel zet een speciale spoorvernieuwingstrein in bij de vernieuwing van de spoorinfrastructuur tussen Anzegem en Kortrijk.

Trefwoorden: #dwarsliggers, #Infrabel, #NMBS, #reuzentrein, #spoorinfrastuctuur, #spoorstaven, #spoorweg, #treinverkeer, #vernieuwen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Infrabel )

ENGINEERINGNET.BE - Twee jaar geleden werd al een spoor gemoderniseerd, nu volgt het andere spoor.

De “reuzentrein” komt uit Oostenrijk, is bijna 900 meter lang en uniek in Europa. Door deze noodzakelijke werken is er tijdens de weekends, tijdelijk, geen treinverkeer mogelijk tussen Oudenaarde en Kortrijk.

Tijdens de werken worden de spoorstaven vernieuwd en worden ook de bestaande dwarsliggers vervangen door volledige betonnen dwarsliggers. Ten slotte wordt ook de ballast gezift.

Dit ballast ligt onder en om het spoor en de dwarsliggers om de stabiliteit van het spoor te verzekeren en tegelijk zorgt het ook voor een goede afwatering.

De reuzentrein doet die 3 handelingen tegelijk. Op topsnelheid vernieuwt deze unieke trein zo’n 150 meter spoor per uur. Op een volledig weekend wordt er ongeveer 2.500 meter aan spoorinfrastructuur vernieuwd.

Tijdens de werkzaamheden organiseert NMBS een vervangende busdienst. Op die manier blijft de mobiliteit van de reiziger gegarandeerd.


De cijfers

  • De nieuwe spoorstaven zijn 300 meter lang en wegen 18 ton per spoorstaaf
  • De sporen worden aluminothermisch aan elkaar gelast.
  • De nieuwe betonnen dwarsliggers wegen 300 kg/stuk
  • De spoorvernieuwingstrein zal in totaal zo’n 900.000 kg aan nieuwe dwarsliggersvervoeren