Aertssen Kranen hijst reactor van 420 ton op site BP Chembel (+video)

Als onderdeel van WiESOX-project - intern 'Lion King' genoemd - hees Aertssen Kranen een 420 ton wegende reactor op zijn plaats op de site van BP Chembel in Geel.

Trefwoorden: #aertssen, #aertssen kranen, #coek, #coek engineering, #roll-it, #WiESOXn bp chembel

Lees verder

Techniek

( Foto: Roll-iT )

ENGINEERINGNET.BE - In april 2015 wist Aertssen Kranen het hijscontract voor het WiESOX-project van BP Chembel in Geel binnen te halen.

Het bedrijf laat nu weten dat het begin augustus het zwaarste deel van het hijswerk uitgevoerd heeft: het plaatsen van een 420 ton wegende reactor met afmetingen van 10,12m diameter en 17,77m lengte.

De reactor werd in de werkplaats van Coek Engineering op een paar kilometer van de site van BP Chembel gebouwd, en de constructeur besliste ook het transport ervan toe te vertrouwen aan Roll-iT, een dochteronderneming van Aertssen.

Voor het nachtelijke transport mobiliseerde het bedrijf 32 SPMT-aslijnen. Een van de kritische punten op de route was een brug over de Nete-rivier, die het gewicht van de transportcombinatie niet kon dragen. Dit euvel werd verholpen door het aanleggen van een tijdelijke brug over de bestaande brug heen.

De volgende dag werd de reactor door middel van 2 grote rupskranen gehesen: 1 Terex type CC2800-1 als hoofdkraan en 1 Terex CC2400 als staartkraan. Nadat de reactor rechtop gedraaid werd, werd ze op haar finale fundering geplaatst op een radius van 15,5m. De hoofdkraan werd uitgerust in SSL-configuratie met een hoofdmast van 54m.

Bob De Jong, Project Manager van BP Chembel: “Alles is heel vlot verlopen, zowel het transport als het hijsen. Over het traject vanaf de oversteek aan de autostrade tot op BP terrein hebben we maar anderhalf uur gedaan, toch wel sneller dan eerst ingeschat. De tijdelijke brug was ook net op tijd klaar…".

In oktober wordt een tweede, lichtere reactor weggenomen voor aanpassingswerkzaamheden. In een derde fase zal deze aangepaste reactor elders in de fabriek opnieuw ingebouwd worden.