Apaches Mali vliegen langer met nieuwe brandstoftanks

De gevechtshelikopter heeft deze week een eerste operationele vlucht gemaakt met 2 extra brandstoftanks, die onder de vleugels hangen en de vliegtijd met zo’n 1,5 uur verlengen.

Trefwoorden: #Apaches, #brandstoftanks, #gevechtshelicopter, #Koninklijke Luchtmacht, #Mali, #ministerie van defensie, #Minusma, #SOLTG, #Special Operations Land Task Group, #vliegen, #VN-missie

Lees verder

Nieuws

( Foto: ministerie van Defensie )

ENGINEERINGNET.NL - Het gaat om het zogenoemde reduced-size crashworthy external fuel system (RCEFS). Dit systeem is speciaal geschikt voor gebruik in missiegebied.

Het is in zekere mate bestand tegen vijandelijk vuur en gaat bij een crash niet zomaar in vlammen op. Naast de tanks kan de Apache nog genoeg bewapening meenemen.

Gezien de afstanden die de helikopters in het uitgestrekte Mali afleggen, is het grotere vliegbereik een zeer welkome verbetering. De grootte van het gebied waar de Nederlanders opereren is ongeveer 12 keer de oppervlakte van Nederland en er zijn weinig plekken om helikopters bij te tanken.

Met de invoering van de nieuwe brandstoftanks kunnen de toestellen gemakkelijker de meer afgelegen plaatsen in Mali verkennen. De informatie die dit oplevert, voorziet het VN-hoofdkwartier van de meest actuele informatie.

Het helikopterdetachement van de Koninklijke Luchtmacht verzamelt inlichtingen voor de VN-missie Minusma. Het levert hier een bijdrage aan met de Special Operations Land Task Group (SOLTG). Die bestaat op dit moment vooral uit commando’s en een inlichtingencompagnie.

Samen vormen zij de ogen en oren van de VN-missie, die zich richt op het vergroten van de stabiliteit in het Afrikaanse land. Mede op basis van deze inlichtingen, zetten de Verenigde Naties militaire en civiele middelen in.

Daarnaast beschermen de Apaches de troepen.