Agoria’s tax shift calculator aangepast aan actuele situatie - update

Belgische federatie voor maakindustrie Agoria heeft zijn vrij te gebruiken online Tax Shift Calculator aangepast aan finale beslissingen die de regering op 10 oktober 2015 heeft genomen.

Trefwoorden: #Agoria, #tax shift, #tax shift calculator

Lees verder

HR

( Foto: Agoria )

ENGINEERINGNET.BE - Wat betekent de vermindering van de werkgeversbijdrage concreet voor uw loonkosten? Agoria maakte er een online tool voor die dat precies berekent op basis van de meest recente beslissingen van de regering - in dit geval wat ze op 10 oktober bekend maakte.

De tool berekent het totaaleffect van de verlaging van de sociale werkgeversbijdragen tot 2020. Met andere woorden: het percentage waarmee de totale loonkosten van een bedrijf door de tax shift operatie zal dalen in vergelijking met de loonkosten vandaag (2015). Ook de tussentijdse impact op het bedrijfsbudget wordt becijferd (2016, 2018, 2019 en 2020).

Positief is alvast dat de vermindering van de werkgeversbijdragen al voelbaar zal zijn voor de berekening van de loonkosten vanaf 2016.

"Maar", waarschuwt Agoria, "de stapsgewijze daling van de faciale bijdragevoet van 32,4% naar 25% betekent NIET dat de loonkosten van de ondernemingen met 7,4% zullen dalen".

"Tegelijk met de verlaging wordt immers de bestaande structurele korting op de sociale bijdragen en de IPA-korting in stappen afgeschaft of ontmanteld".

"Onder een bepaalde loongrens zal wel nog een korting toegekend worden. Maar de gedetailleerde uitwerking daarvan ligt nog niet vast. De calculator wordt meteen geactualiseerd wanneer hier duidelijkheid over komt".

Hoe werkt de calculator?
De structurele korting verschilt naargelang het loonniveau. De loonkostendaling zal dus ook verschillen naargelang het loonniveau van het bedrijf. Daarom moet u in de berekeningstool de opdeling van de loonmassa in functie van het loonniveau inbrengen
Hierbij wordt voor arbeiders best het theoretisch voltijds loon op maandbasis ingegeven bij volledige prestaties. De tool berekent dan concreet voor uw bedrijf wat de impact kan zijn".