3,3 miljoen euro voor Europees onderzoek naar nieuwe katalysatoren

De Universiteit Utrecht leidt dit, door de EU gefinancierde, onderzoek naar de ontwikkeling van goedkopere en duurzame katalysatoren voor onder meer de schone productie van brandstoffen.

Trefwoorden: #brandstoffen, #Europees onderzoek, #katalysatoren, #Marie Curie Initial Training Network, #Universiteit Utrecht

Lees verder

research

( Foto: Universiteit Utrecht )

ENGINEERINGNET.NL - Het project, een Marie Curie Initial Training Network, is geïnitieerd en wordt gecoördineerd door prof. Bert Klein Gebbink en dr. Marc-Etienne Moret van de Universiteit Utrecht.

De toekenning maakt het mogelijk 13 promovendi aan te stellen. Zij gaan werken in een netwerk van universiteiten, onderzoeksinstituten en grote internationale bedrijven uit 8 Europese landen die leidend zijn op het gebied van katalyse.

“Bijzonder sterk aan dit netwerk is de synergie”, licht prof. Bert Klein Gebbink (foto), hoogleraar Organische Chemie en Katalyse aan de Universiteit Utrecht toe. “Zowel de academische als de industriële partners zijn actief op verschillende gebieden in de katalyse, waardoor expertises elkaar aanvullen en kruisbestuiving kan ontstaan.

Zo is het Max Planck Institute for Chemical Energy Conversion gespecialiseerd in de karakterisering van katalysatoren, het EPFL in Lausanne in de ontwikkeling van katalysatoren op basis van nikkel en wijzelf in het ontwerp van nieuwe oxidatiekatalysatoren.

Tot de industriële partners behoren onder meer de farmaceutische bedrijven AstraZeneca en AbbVie, maar ook H2 Industries, dat innovatieve oplossingen voor de opslag van energie ontwikkelt en DSM Research dat ‘high-through put’ en ‘flow’ instrumentatie gebruikt in katalysatorontwikkeling.”

Katalysatoren worden in de chemische industrie in vrijwel ieder productieproces gebruikt, om zo veel mogelijk opbrengst te krijgen onder zo gunstig mogelijke reactieomstandigheden, zoals een niet te hoge druk en temperatuur.

In veel katalysatoren is de werkzame stof echter een toxisch en bovendien schaars, dus duur, edelmetaal zoals palladium, rhodium of ruthenium. Doel van dit Marie Curie Initial Training Network is alternatieve katalysatoren te vinden op basis van minder toxische en veel voorkomende metalen zoals ijzer, kobalt en nikkel.

Minstens zo belangrijk is echter het opleiden van een nieuwe generatie onderzoekers. Naast wetenschappelijke excellentie richt het netwerk zich hierbij op het ontwikkelen van vaardigheden als ondernemerschap. Alle promovendi binnen het netwerk gaan een deel van hun onderzoek daarom uitvoeren bij één van de betrokken bedrijven.

Het Non-Noble Metal Catalysis (NoNoMeCat) netwerk gaat per 1 januari 2016 van start. Dit onderzoek maakt deel uit van ‘Future Energy and Resources’ van het Strategisch Onderzoeksthema Sustainability van de Universiteit Utrecht.

Hierin werken onderzoekers van de faculteiten Geowetenschappen en Bètawetenschappen aan de ontwikkeling van slimme duurzame materialen voor het maken, opslaan en besparen van energie enerzijds en voor het efficiënter benutten van bestaande energiebronnen anderzijds.