Brugse elektrische bussen van De Lijn laden draadloos

De eerste draadloos geladen, volledig elektrische bussen van het land rijden sinds vorig weekend in Brugge. De primeur is voor De Lijn, dat drie elektrische bussen inzet.

Trefwoorden: #Bombardier, #De Lijn, #draadloos laden, #elektrische autobus, #EVTecLab, #Flanders'Make, #iMinds, #inductief laden, #Leclanché, #proefproject, #Van Hool, #Vlaamse Regering, #VUB

Lees verder

Techniek

( Foto: De Lijn )

ENGINEERINGNET.BE - De Vlaamse Regering blijft investeren in de vernieuwing van de vloot van De Lijn. Door te investeren in vernieuwing en vergroening krijgt ook de Vlaamse economie een boost.

Op lange termijn is de ontwikkeling van nieuwe aandrijftechnologie ook nodig: de voorraad fossiele brandstoffen is immers eindig.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts: ‘De elektrische bussen zijn niet alleen de schoonste, maar ook de stilste van het land. Dat allemaal dankzij Vlaams vernuft van onze eigen bedrijven. Dit is echt een investering in de toekomst.’

De elektrische bussen stoten geen schadelijke stoffen als CO2 (veroorzaakt broeikasgassen), NOx (zure regen, schadelijk voor de gezondheid) en fijn stof (schadelijk voor hart en luchtwegen).

Directeur-generaal Roger Kesteloot: ‘Omdat wij alleen groene stroom kopen, is er ook bij de productie van de energie geen uitstoot. Daarnaast zijn de bussen erg stil.’

Het opladen van de elektrische bus gebeurt inductief. Bij dit proces wordt elektrische energie via een magnetisch veld overgebracht tussen het laadstation en de bus. Een stroom door een spoel wekt een magnetisch veld op. Dit zorgt voor een spanning in een tweede spoel, waarin een stroom begint te lopen.

Met een volle batterij kan de bus 45 minuten rijden en het opnieuw opladen duurt 12 minuten.

De elektrische bussen zijn een onderdeel van het proefproject EVTecLab van de Vlaamse overheid. Daarbij doen De Lijn en transportbedrijven ervaring op met precommerciële voertuigen ontwikkeld door Vlaamse bedrijven.

In het proefproject werd 4,5 miljoen euro geïnvesteerd, waarvan 1,5 miljoen voor de elektrische bussen en het inductieve laadstation.


ACHTERGROND
De voertuigen werden gebouwd door Van Hool, Bombardier leverde de technologie voor inductief laden, Leclanché leverde de batterijen en nachtladers.

Flanders Make, iMinds en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) zorgen voor de wetenschappelijke en technologische expertise en ondersteuning.

Punch Powertrain uit Sint-Truiden coördineert EVTecLab.