UHasselt spin-off ’Bio2clean’ van start gegaan

Via ‘bio2clean’ wil het Centrum voor Milieukunde (CMK) zijn jarenlange expertise rond fytoremediatie naar de markt brengen, in de vorm van consulting, projectmanagement en opleidingen.

Trefwoorden: #Bio2clean, #bodemsanering, #CMK, #ecologische voedafdruk, #feytoremediatie, #spin-off, #UHasselt

Lees verder

Techniek

( Foto: UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE - Er is in Vlaanderen grote vraag naar groenere en betaalbare alternatieven voor bodemsanering, maar de techniek is nog te weinig gekend.

Met bio2clean hoopt CMK dat hun kennis en ervaring het verschil maken op het terrein. Zaakvoerders Dirk Dubin en Mario Clemmens stelden vandaag hun spin-off voor aan de buitenwereld.

Vandaag zijn in Vlaanderen zo’n 12.500 terreinen verontreinigd, waarvan er tot nu toe nog maar 2.700 zijn gesaneerd, ondanks het proactieve beleid dat de overheid voert.

Prof. dr. Jaco Vangronsveld van het CMK (UHasselt): “Bodemsaneringen zijn ontzettend duur. Zeker wanneer lage concentraties van verontreinigingen zich over een heel grote oppervlakte uitstrekken, wordt een klassieke sanering zo goed als onbetaalbaar.”

Klassieke bodemsaneringen kosten niet alleen handenvol geld, ze zijn vanuit ecologisch oogpunt ook verre van ideaal. Doordat de bodemstructuur en -samenstelling ernstig verstoord wordt, duurt het jaren vooraleer het bodemecosysteem zich kan normaliseren.

Bovendien is de ecologische voetafdruk die zo’n saneringsoperatie met zich meebrengt bijzonder hoog: de pompen of andere machines die gebruikt worden, slurpen energie en ook het transport heeft negatieve gevolgen voor het milieu.

Het CMK is wereldpionier in het onderzoek naar en het in de praktijk brengen van fytoremediatie(*). Deze techniek is een stuk goedkoper, de bodem wordt niet verstoord, er komt geen transport aan te pas en het werkt op zonne-energie.

De UHasselt financierde het onderzoek naar spin-offmogelijkheden rond fytoremediatie met middelen uit het Industrieel Onderzoeksfonds (IOF) van de Vlaamse overheid.


(*)Fytoremediatie
Hierbij worden planten (inclusief bomen) gebruikt voor het vastleggen, verwijderen, omzetten en/of afbreken van schadelijke stoffen uit bodems of (grond)water.

Wanneer die planten niet genoeg afbrekende bacteriën bevatten, worden plant-geassocieerde micro-organismen (bacteriën, schimmels…) aan de bodem toegevoegd.

Op die manier krijgt het zelfreinigend vermogen van de bodem en planten een extra stimulans.