KU Leuven investeert 50 miljoen euro in Arenbergcampus

Aanstaande woensdag worden op de Arenbergcampus van de KU Leuven twee van de drie nieuwe onderzoeksfaciliteiten geopend, namelijk Chem&Tech en Leuven NanoCentre.

Trefwoorden: #Arenbergcampus, #Chem&Tech, #KU Leuven, #Leuven NanoCentre, #nanotechnologie, #onderzoek, #research, #studeren

Lees verder

research

( Foto: © KU Leuven - Rob Stevens )

ENGINEERINGNET.BE - Beide onderzoekscentra, Chem&Tech en NanoCentre, werden in 2009 uitgewerkt binnen het masterplan voor de hele Arenberg-omgeving.

De toenmalige bestuursploeg kwam tot de conclusie dat aanpassen en herschikken binnen de bestaande gebouwen te duur en te onveilig werd. Er werd dan ook gekozen voor een grote investering in iets volledig nieuws.

De eerste spade ging in 2011 de grond in. Eind 2014 betrokken de eerste van de ongeveer vijfhonderd bewoners hun nieuwe gebouwen.

De bouw van Chem&Tech en NanoCentre samen kost ongeveer 50 miljoen euro, de uitrusting, vooral met middelen van Hercules (Vlaams agentschap voor financiering van onderzoeksinfrastructuur), ongeveer 25 miljoen. In Chem&Tech werd 11.200 m² nuttige onderzoeksruimte gecreëerd en in het NanoCentre 6.800 m².

Vicerector Wetenschap & Technologie Georges Gielen: “Je kunt niet op nanoschaal werken zonder trillings- en stofvrije afdelingen. Een voorbijrijdende vrachtwagen veroorzaakt al te veel trillingen om dergelijk onderzoek betrouwbaar te kunnen doen.”

“Of kijk naar Chem&Tech, waar gewerkt wordt met uiterst sterke magneten. Er is apparatuur voor onderzoek met x-stralen, er zijn bioreactoren, noem maar op. Die apparaten zelf, en hun beveiliging, zorgen voor een hoge prijs.”

De gebouwen werden toekomstgericht opgevat. In de nieuwe omgeving kan het meest geavanceerde onderzoek uitgevoerd worden en dit zal ook over twee of vijf jaar nog altijd kunnen.

Onderzoekers in de chemie, chemische ingenieurstechnieken en nanotechnologie uit zeven departementen en verbonden aan drie faculteiten van W&T krijgen onderdak in de Core Facilities.

Gielen: “Over enkele jaren komt er nog een derde onderzoeksgebouw, een renovatie van het huidige chemiegebouw, waar de biologen onderdak zullen vinden. In die hoek van de Arenbergcampus komt ook een nieuw complex, het Trivium, volledig gericht op onderwijs.”


(bron: © KU Leuven - Ludo Meyvis)

Op de foto:
Ilse Smets en Eric Breynaert: “In dit gebouw werken we met materialen waarvan een paar milligram een olifant buiten strijd brengt."