Natuurkunde Proefschrift Prijs 2015 voor Said Rahimzadeh-Kalaleh Rodriguez

Said Rahimzadeh-Kalaleh Rodriguez wint de FOM Natuurkunde Proefschrift Prijs 2015 voor zijn proefschrift: 'Coupling Light and Matter in Metallic Nanoparticle Arrays'.

Trefwoorden: #AMOLF, #FOM, #nanotechnologie, #Natuurkunde Proefschrift Prijs, #onderzoek, #Said Rahimzadeh-Kalaleh Rodriguez, #TU/e

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL - In zijn proefschrift worden een aantal onderzoeken beschreven die ons begrip over de interactie tussen licht en materie vergroten.

Rodriguez richt zich op de licht-materie-interactie op de minieme schaal van nanometers (miljardsten van meters).

Hij promoveerde cum laude aan de TU/e in een onderzoeksgroep van AMOLF, onder leiding van Jaime Gómez Rivas. Zijn onderzoek maakte deel uit van een Industrial Partnership Programme tussen FOM en Philips Research.

Veel van de concepten die hij onder de loep nam, zijn daardoor niet alleen van fundamenteel belang, maar dragen ook bij aan de ontwikkeling van bijvoorbeeld ledverlichting.

Zo werd een nieuw soort nanoschaal antennes voor licht, in de vorm van piramides ontworpen. Deze, en andere toepassingsgerichte oplossingen, zorgden ervoor dat zijn onderzoek tot vier patenten in samenwerking met Philips Research leidden.

Momenteel werkt Rodriguez als een Marie Curie Individual Fellow in het CNRS Laboratoire de Photonique et de Nanostructures in Frankrijk.


(bron en foto: FOM)

Rodriguez zal de FOM Natuurkunde Proefschrift Prijs op 19 januari 2016 in ontvangst nemen, tijdens het jaarlijkse congres Physics@FOM Veldhoven.