Spectaculaire daling aantal faillissement in oktober

Uit de nieuwe Graydon barometer blijkt dat het aantal faillissementen in België is in oktober spectaculair afgenomen. Maar ‘oude bedrijven’ hebben het steeds moeilijker.

Trefwoorden: #bankroet, #crisis, #economische crisis, #faillissementen, #Graydon, #Graydon Barometer, #ontslagen, #werkloos

Lees verder

HR

ENGINEERINGNET.BE - Tegenover dezelfde periode vorig jaar zijn 17,85% minder bedrijven over de kop gegaan. Ook het jobverlies als gevolg van een faillissement ligt dit jaar meer dan 10% lager dan in 2014.

Een opvallende tendens is wel dat steeds meer ‘oude bedrijven' in zwaar weer terechtkomen. Hun aandeel in het totale aantal faillissementen is op 7 jaar tijd verdubbeld.

Het aantal faillissementen, tijdens de eerste tien maanden van dit jaar, bedraagt 8.894. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is dit een daling met -5,1% (-478).

De afname is procentueel het scherpst binnen het Waalse gewest. Hier daalde het aantal faillissementen voor de maand oktober met -22,33% tegenover oktober vorig jaar. Met betrekking tot de periode januari-oktober geeft dit een daling met -10,29%.

Binnen het Vlaamse gewest, waar de dalende trend reeds in 2014 werd ingezet, daalde het aantal faillissementen in oktober met -18%. Voor de eerste 10 maanden van dit jaar komt dit neer op een daling met -6,58%.

Ook binnen het Brusselse Hoofdstedelijke gewest was er in oktober een daling met -8,54%. Over de eerste 10 maanden van dit jaar bekeken, is er nog steeds een stijging met +6,77%.

Tot en met oktober van dit jaar kwamen er in ons land 19.272 banen op de tocht als direct gevolg van het faillissement van de werkgever. Dat zijn er 2.534 minder (-11,62%) dan over dezelfde periode verleden jaar.

De cijfers liggen hiermee lager dan over dezelfde periode in 2008 en vallen dus eveneens terug op pre-crisisniveau.


(bron en foto: Graydon)