Onderzoek naar bedreigingen Nederlandse oestersector

De oestersector, het ministerie van Economische Zaken en Wageningen UR gaan de strijd aan met de oesterboorder en een variant van het herpesvirus, die de oesterproductie bedreigen.

Trefwoorden: #oesterboorder, #oesters, #onderzoek, #Wageningen UR

Lees verder

Nieuws

( Foto: David.Monniaux - Wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL - De Nederlandse oestersector produceert jaarlijks een kleine 20 miljoen stuks van de Japanse oester, met een waarde van zo’n 5 miljoen euro. In Zeeland is de Japanse oester vooral bekend onder de naam Zeeuwse Creuse.

De eerste uitdaging waar de sector voor staat is de oesterboorder. Dit is een kleine slak die, zoals de naam het al zegt, een gaatje boort in de oester en daarna het vlees opeet. Zij doen dit met name bij jonge Japanse oesters.

Hoe groot het sterftecijfer is in de Oosterschelde en Waddenzee als gevolg van de oesterboorder moet nog worden onderzocht. Die gegevens zijn hard nodig om aan de hand van deze cijfers een inschatting te kunnen maken van de potentiële schade voor de sector.

Een ander probleem is het herpes virus (OsHV1-μvar). Reeds in 2008 werd dit virus gesignaleerd in Frankrijk, de grootste oesterproducent van de EU. Daarna is het virus verder verspreid. In Nederland werd het virus voor het eerst gesignaleerd in de Oosterschelde en is inmiddels opgedoken in de Waddenzee.

Het is ook niet goed bekend hoeveel sterfte er precies is als gevolg van het herpes virus. Deze variant van het virus is voor mensen ongevaarlijk maar kan bij jonge oesters veel sterfte veroorzaken. Schattingen lopen uiteen van 15 tot 90%.

De gecombineerde impact van de oesterboorder en het herpesvirus kunnen er mogelijk voor zorgen dat de populatie Japanse oesters in (met name) de Oosterschelde substantieel zal verkleinen.

Dit kan grote gevolgen hebben voor de oestersector en uiteindelijk ook voor de consument. Daarom hebben de overheid en de oestersector aan Wageningen UR gevraagd om de mate van sterfte en de potentiële economische schade voor de sector in beeld brengen.

Ook zal er samen met de betrokkenen een strategie worden opgesteld om de risico’s op sterfte zo veel mogelijk te beperken. Er wordt samengewerkt binnen de Kenniskring Oesterkweek, waar oesterkwekers en wetenschappers kennis en ervaringen uitwisselen en gezamenlijk werken aan de uitdagingen waar de sector voor staat.