Genetische manipulatie witte bloedcellen in strijd tegen leukemie

Eind november start in het UZ Gent een klinische studie waarbij jonge patiënten (-21 jaar) met acute lymfatische leukemie een innovatieve behandeling toegediend zullen krijgen.

Trefwoorden: #acute lymfatische leukemie, #beenmerg, #bloedkanker, #kanker, #leukemie, #tumor, #UZ Gent, #witte bloedcellent

Lees verder

research

( Foto: VashiDonsk - Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - Witte bloedcellen uit het afweersysteem van de patiënt worden genetisch aangepast om de kankercellen te herkennen en af te breken.

Het UZ Gent is het enige Belgische ziekenhuis dat de behandeling beschikbaar maakt. In heel Europa nemen slechts zeven centra deel.

Chimere Antigen Receptor T-cellen, kort CAR, werden voor het eerst ontwikkeld aan de University of Pennsylvania. Ze worden gebruikt voor immunotherapie: witte bloedcellen van een patiënt worden met een toestel uit het bloed geïsoleerd, zoals bij stamcelafname.

In een laboratorium worden ze genetisch gemodificeerd: de T-cellen worden geactiveerd en omgevormd tot CAR-T-cellen, en daarna weer bij de patiënt ingebracht. De T-cellen zijn dan in staat om de leukemiecellen op te sporen en af te breken.

Deze revolutionaire behandeling werd in de VS al toegepast bij kinderen en volwassenen met leukemie. Ongeveer 90% van de behandelde patiënten werd beter en na een jaar was de helft nog steeds ziektevrij.


Acute lymfatische leukemie
Dit is een vorm van bloedkanker die zorgt voor een ongeremde aanmaak van witte bloedcellen in het beenmerg. De witte bloedcellen reageren niet meer op de signalen die normaal de aanmaak remmen wanneer er voldoende cellen zijn gevormd. Hierdoor ontstaan grote hoeveelheden abnormale, onvoldoende uitgerijpte witte bloedcellen. Ze overwoekeren en verdringen de andere, gezonde bloedcellen.