Waterbeheer: Xylem kanshebber voor RIONEDinnovatieprijs 2016

Van gemiddeld 50 naar 0 pompstoringen per jaar, 100% besparing op correctief onderhoud en een energiebesparing tot 70%: met deze unit maakt Flygt kans op de RIONEDinnovatieprijs 2016.

Trefwoorden: #afvalwater, #cip, #pomp, #reiniging, #riolering, #waterbeheer, #xylem

Lees verder

Techniek

( Foto: Xylem Water Solutions )

ENGINEERINGNET.NL - Xylem Water Solutions meldt genomineerd te zijn voor RIONEDinnovatieprijs 2016. Met deze award wil de Stichting RIONED innovatie in het stedelijk waterbeheer en rioleringen stimuleren door een podium te bieden waar bedrijven en overheden hun innovaties kunnen etaleren.

De jury van bij gemeentes werkzame deskundigen kiest drie tot vijf nominaties uit de inzendingen. De criteria hierbij zijn innovatie, originaliteit, toepasbaarheid in de sector, recente innovatie of werking recentelijk aangetoond en spreiding in onderwerpen.

Xylem is alvast één van de vijf bedrijven die uit totaal 18 inzenders zijn genomineerd. De fabrikant stelde zich kandidaat met een functie die zelf pompverstoppingen detecteert en oplost.

Het systeem - een pompbesturingsunit - is ontwikkeld voor (afvalwater)pompen en geoptimaliseerd voor een bepaald type van de eigen pompen. Het bestaat uit een frequentieregelaar en speciaal voor afvalwaterpompstations ontwikkelde software.

Wat het toestel doet is de pomp uitrusten met een reinigingsfunctie. Door het toepassen van een cyclus voorkomt de unit verstoppingen en lost ze op in geval ze zich toch voordoen.

Volgens de fabrikant leidt dat tot schitterende resultaten: van gemiddeld 50 naar 0 pompstoringen per jaar, 100% besparing op correctief onderhoud en een energiebesparing tot 70%. Deze cijfers zijn gebaseerd op ervaring in the field, de unit is vier jaar geleden op de markt gebracht.

De jury maakt zijn beslissing op donderdag 4 februari 2016 bekend, in de Jaarbeurs in Utrecht, tijdens de RIONEDdag.