Drie winnaars van de Herman Wijffels Innovatieprijs 2015

One2Born, Ioniqa Technologies en Robot Care Systems winnen ieder 30.000 euro om hun innovatie te ontwikkelen en krijgen toegang tot het internationale netwerk en de kennis van de Rabobank.

Trefwoorden: #duurzaam, #Herman Wijffels Innovatieprijs, #Ioniqa Technologies, #One2Born, #Rabobank, #Robot Care Systems

Lees verder

Techniek

( Foto: Herman Wijffels Innovatieprijs © Anjes Gesink )

ENGINEERINGNET.NL - Met de Herman Wijffels Innovatieprijs stimuleert de Rabobank al veertien jaar innovaties die bijdragen aan een duurzame toekomst.

Een jury van specialisten op het gebied van innovatie en duurzaamheid beoordeelt alle inzendingen op innovatief vermogen, maatschappelijke impact, klantfocus en rentabiliteit.

One2Born: winnaar categorie Food & Agri
Kuikens verdienen een betere start. Dat is het uitgangspunt voor One2Born, een innovatieve nabroedhouder waar eieren onder optimale condities worden uitgebroed. Na uitkomst blijven de kuikentjes gewoon in de stal. Dat betekent dus geen transport van kuikens meer. De kuikens hebben ook direct water en voer in een verwarmde stal. Het resultaat: geen stress, zichtbare reductie van antibiotica en een sterker kuiken.

Juryrapport: "Een baanbrekende innovatie die een wereldwijde impact in de pluimvee-industrie tot gevolg kan hebben. Deze innovatie creëert een stap in de goede richting op het gebied van dierenwelzijn (transport, natuurlijk gedrag, verlaging van antibiotica) en is door zijn eenvoud snel op de markt te brengen."

Ioniqa: winnaar categorie Circulaire Economie
PET is de meest gebruikte kunststof voor flessen, tapijt en textiel. Per jaar wordt zo’n 60 miljoen ton gebruikt. Ioniqa heeft een baanbrekende techniek ontwikkeld waarmee PET kan worden gerecycled tot de originele grondstof. Tot nu toe kon PET alleen in dezelfde kleur worden hergebruikt, waardoor de mogelijkheden beperkt zijn. Ioniqa haalt alle kleurstoffen eruit, waarna 90% van het PET-afval weer herbruikbaar is met dezelfde kwaliteit.

Juryrapport: "Deze technologie levert een forse footprintreductie op, met een schaalbare propositie voor klanten. Met een klein en deskundig team is Ioniqa dichtbij de commercialisatiefase."

Robot Care Systems: winnaar categorie Vitale Gemeenschappen & Zorg
LEA is een zorgrobot vermomd als rollator die voorziet in een aantal volledige autonome functies. De robot helpt ouderen bij het opstaan uit bed of stoel, bij het lopen of het vasthouden van een kopje. Verder meet en herinnert LEA de dagroutine zoals medicijngebruik of eten en drinken. Zo kunnen ouderen langer zelfstandig functioneren en hebben zorgverleners meer tijd voor sociale en specifieke zorgtaken.

Juryrapport: “Het onderscheidende rollatorontwerp heeft zijn functionaliteit al bewezen en stimuleert de mobiliteit. Door deze combinatie zal deze functionele robot eerder geaccepteerd worden. Bij de ontwikkeling is écht uitgegaan van de wensen van toekomstige gebruikers.”

De Publieksprijs wordt toegekend op basis van stemmen via internet, waarbij het publiek aangeeft van welke innovatie het de meeste maatschappelijke en duurzame impact verwacht. Van Asten Group heeft dit jaar deze prijs gewonnen.

Het bedrijf laat varkensvoer fermenteren, zodat het varken het voer beter kan verteren. Zo worden de darmen gezonder. De innovatie is de toepassing van de juiste combinatie van bacteriecultuur, installatie en hygiëne.

Gefermenteerd varkensvoer is beter voor de gezondheid van de varkens, met significant minder voerverbruik en dus minder mest, minder medicijnen en een varken met een echte roze kleur.