Management buy-out: Maintenance Partners opnieuw in Belgische handen

Vijf directieleden van technisch dienstverlener Maintenance Partners kopen Japanse Mitsubishi Hitachi Power Systems uit. "We verankeren ons bedrijf opnieuw in België".

Trefwoorden: #buy-out, #Hitachi, #maintenance, #maintenance partners, #Mitsubishi, #Mitsubishi Hitachi Power Systems, #onderhoud, #revisie

Lees verder

Techniek

( Foto: Maintenance Partners, onderhoud windturbine )

ENGINEERINGNET.BE - Het onderhoudsbedrijf Maintenance Partners staat opnieuw op eigen benen. Dat laat het management officieel weten.

Het bedrijf is een gekende naam in de markten van het onderhoud en de herstelling en revisie van elektrische of mechanische roterende machines, transformatoren en windturbines.

Na in 2001 opgericht te zijn als een Belgische onderneming, kwam het bedrijf in 2009 onder de vleugels van het Japanse Mitsubishi Heavy Industries (het latere Mitsubishi Hitachi Power Systems), dat de jaren daarop stevig investeerde in de uitbouw van de service-infrastructuur.

Nu nemen vijf leden van het management het heft opnieuw zelf in handen, naar verluidt in nauw overleg met de Japanners: "We hebben samen de afgelopen maanden onze toekomststrategie uitvoerig besproken en de management teams zijn tot de conclusie gekomen dat beide ondernemingen over voldoende expertise en marktopportuniteiten beschikken om op eigen kracht te groeien". Dus zonder dat het noodzakelijk is om als een geïntegreerde onderneming te opereren.

Bij de management buy-out zijn vijf directieleden van Maintenance Partners betrokken: de huidige CEO Wim Schelfaut, CFO Ludovic Thybergin, COO Dirk Coveliers, Director Business Development Jean Louis Counet en Director Shared Services Luc Nevejans.

Zij nemen de participatie van Mitsubishi Hitachi Power in Maintenance Partners volledig over. Beide bedrijven zullen in de toekomst evenwel nauw blijven samenwerken omdat Maintenance Partners zijn status van Authorized Service Center voor MHPS behoudt en zijn activiteiten voor de Japanse groep nog zal uitbreiden.

"De onderneming verkeert financieel in topconditie, met een eigen vermogen dat boven het Belgische gemiddelde uitsteekt", aldus de vijf. "Bovendien biedt deze buy-out de beste garantie voor de bestaande arbeidsplaatsen".

Ook niet onbelangrijk: "We hebben zowel de technologie als de expertise in huis om de meest complexe onderhoudstaken uit te voeren, ook in de energievoorziening. We blijven focussen op de kernmarkten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, op zowel projecten voor onze grote klanten als voor de kleinere die we nog steeds als onze core business beschouwen".

"Wij kunnen bogen op de ervaring van een internationaal OEM-bedrijf, maar dan wel gekoppeld aan de mentaliteit van een lokale serviceverlener. Deze visie zullen we dankzij de Belgische verankering meer dan ooit realiseren”.

Wat de Japanners er toe drijft hun aandelen in een financieel gezond bedrijf te verkopen, is niet duidelijk. Evenmin werd meegedeeld hoeveel de vijf managers betalen voor de overname.


ACHTERGROND
Maintenance Partners is opgericht in 2001. De onderneming met hoofdzetel in Antwerpen is marktleider in de Benelux voor het onderhoud, de herstelling en de revisie van alle elektrisch of mechanisch aangedreven generator- en turbinerotoren tot 100 ton. Maintenance Partners beschikt over vestigingen in Vlaanderen en Wallonië, Nederland, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.