Alternatieve brandstoffen te duur voor omschakeling in zwaar wegvervoer

Van de huidige lange lijst alternatieve brandstoffen, zijn op korte termijn enkel CNG, LNG en hybride aandrijvingen haalbaar voor zwaar wegvervoer. Vooral de meerprijs belet een doorbraak.

Trefwoorden: #alternatieve brandstof, #CNG, #LNG, #logistiek, #vrachtverkeer, #vrachtvervoer

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Dit is de conclusie van het project ‘Powering Logistics 2020’ uitgevoerd door het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL).

In samenwerking met VITO en een groep van veertien bedrijven werd onderzocht welke alternatieve brandstoffen vandaag daadwerkelijk inzetbaar zijn voor goederenvervoer (MTM >3,5 ton) én of dat op een rendabele en operationeel haalbare manier kan.

Enkel voertuigen op CNG, LNG en met hybride aandrijflijnen zijn vandaag technisch voldoende geschikt en beantwoorden bij benadering aan de operationele vereisten. Het kosten-batenplaatje valt door de huidige brandstof- en voertuigprijzen echter negatief uit.

Het aanbod aan voertuigen op CNG of LNG die af-fabriek worden aangeboden is te beperkt. Vandaag bieden enkel Iveco en Scania volwaardige trekkers aan, maar met vermogens van respectievelijk 330 en 340 pk zijn ze niet inzetbaar voor het vervoer van zware lasten, laat staan op heuvelachtig terrein.

Gezonde concurrentie tussen (liefst meer dan twee) constructeurs van vrachtwagens moet de hoge meerprijs van duurzamere voertuigen drukken en het aanbod moet verbreden. Febiac heeft in deze zeker een verantwoordelijkheid op te nemen.

Bovendien worden deze voertuigen op de markt gebracht aan prijzen die tot 40% hoger liggen dan vergelijkbare, krachtigere dieselmodellen. Deze meerprijs wordt niet of slechts gedeeltelijk gecompenseerd door verbruikswinst.

Om een prille markt als die van CNG/LNG voor vrachtvervoer te laten ontwikkelen, zijn duidelijk aantoonbare gunstige business cases nodig.

Hoewel Vlaanderen inmiddels aan een inhaalbeweging bezig is op het vlak van CNG-tankinfrastructuur, is niets minder waar voor LNG. Met slechts twee tankstations lopen de omrijkilometers voor veel toepassingen veel te hoog op. Er moet gewerkt worden aan een netwerk van (LNG) tankstations op strategische locaties.


Deze bedrijven namen deel aan het onderzoek:
AB InBev, bpost, Colruyt, Distrilog Group, Drive Systems, Fluxys, GTS Container, Ninatrans, Remitrans, Stad Antwerpen, Stad Gent, Tanktransport Thys, Vadesco Logistics en Vervoer Verbessem.