Oostenrijkse Linz bestelt 20 elektrische trambussen bij Van Hool

Van Hool heeft een contract gesloten met Linz AG Linien, de operator van het openbare vervoer in de Oostenrijkse Stad Linz en omgeving, voor de levering van 20 elektrische trambussen.

Trefwoorden: #elektrische aandrijving, #Linz, #Oostenrijk, #openbaar vervoer, #trambussen, #uitstoot, #Van Hool

Lees verder

Techniek

( Foto: Van Hool )

ENGINEERINGNET.BE - De trambussen worden voorzien van een innovatieve aandrijftechniek, bestaande uit twee elektromotoren en een batterij-aangedreven reserve-aandrijving, waardoor ze 100% elektrisch rijden en geen uitstoot produceren

Burgemeester Klaus Luger van de stad Linz : "Het aantrekkelijk maken van het openbaar vervoer is voor mij een top-prioriteit. Het openbaar vervoer wordt hiermee nog comfortabeler voor de passagiers. En de innovatieve aandrijftechniek van de voertuigen beschermt ons milieu."

Filip Van Hool, CEO bij Van Hool: "Deze order is goed voor de tewerkstelling in de vestiging van Koningshooikt waar we ons moeten toeleggen op het bouwen van voertuigen met een hoge toegevoegde waarde."

In tegenstelling tot bij vorige trolley-modellen van deze trambus, waar de korte afstanden zonder contact met de elektrische bovenleiding nog moesten overbrugd worden met een dieselmotor, hebben de moderne trolley trambussen naast twee elektromotoren ook een zuiver elektrische reserve-aandrijving op batterij.

Met deze innovatieve aandrijftechniek kunnen in de toekomst zonder enig probleem kortere afstanden worden overbrugd zonder contact met de elektrische bovenleiding. Dat verhoogt de flexibiliteit van de voertuigen. De elektrische tractie-uitrusting wordt geleverd door Vossloh Kiepe.

De batterij voor de reserve-aandrijving wordt geladen tijdens het rijden door het contact met de elektrische bovenleiding en/of door het opnemen van rem-energie.

De oplevering van de eerste prototypes van deze trambussen is voorzien in de eerste helft van 2017. Alle voertuigen zullen tegen het einde van 2019 operationeel zijn.