Over KPI’s: in kleine stapjes meer zicht op het productieproces

Met Kritische Prestatie Indicatoren (KPI) kan de opbrengst van een productielijn worden verbeterd. In de procesindustrie wordt er veel over gesproken, maar wordt nog maar weinig toegepast.

Trefwoorden: #Cimpro, #column, #KPI, #Kritische Prestatie Indicatoren, #maintenance, #Marcel Laes, #onderhoud, #productieproces

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - Veel bedrijven denken dat het invoeren van het systeem complex is en dat zij nadien zullen verdrinken in een grote hoeveelheid informatie.

Onlangs was ik op een bijeenkomst van het expertisecentrum industriële automatisering in Kortrijk in België. Prof. Dr. ing. Johannes Cottyn van dat instituut vroeg de aanwezige bedrijven ter plekke antwoord op de vraag hoeveel inspanning het opstellen van KPI’s kost.

De uitkomst was verrassend. Met een druk op de knop liet 46 procent van de aanwezige bedrijven weten dat zij die inspanning ten opzichte van de meerwaarde te hoog vinden. Er is dus sprake van een disbalans.

Fors besparen
Over de meerwaarde van KPI kan ik kort zijn. Met de invoering van KPI kan veel geld worden bespaard. Een energie-intensieve productielijn kan soms met enige aanpassingen veel zuiniger worden in het gebruik.

Of de productie-uitval kan sterk verminderen door grondstoffen op een bepaalde temperatuur aan te leveren. Ook het aantal storingen kan fors worden teruggebracht. In de industrie is er dus nog steeds sprake van koudwatervrees, concludeerde ik opnieuw.

Een vermoeden dat in de wandelgangen in Kortrijk nog eens werd bevestigd. Veel bedrijven hebben geen idee waar ze moeten beginnen. Hoe stel je eigenlijk vast of een productielijn goed functioneert? Wat moet je dan precies gaan meten?

Allemaal vragen die het management van een productiebedrijf moet beantwoorden. Zij zijn immers verantwoordelijk voor de koers van bedrijf. Toch kan een process engineer een grote rol spelen in dit traject en het management de helpende hand bieden.

Klein beginnen
Managers weten vaak niet wat er technisch mogelijk is en hoe zij belangrijke doelstellingen kunnen vertalen in enkele adequate, meetbare Kritische Prestatie Indicatoren.

Om te beginnen is het helemaal niet nodig om alles te gaan meten. Twee of drie adequate indicatoren kunnen al aanzienlijk bijdragen in het verbeteren van de prestaties van een productielijn. Een process engineer kan daarvoor essentiële input leveren.

Met het installeren van een of twee meetinstrumenten kan dus een hoop informatie worden vergaard. Bij het verbeteren van een productielijn kun je onder meer denken aan het meten van het energieverbruik per uur productie, de gemiddelde doorlooptijd, de afwijking van het productieplan en ‘First Time Right’ producten.

Het is ook van belang dat de gekozen prestatie-indicatoren Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden (SMART) zijn. Na een gezamenlijke inventarisatie op de werkvloer is een vruchtbare KPI vaak snel gevonden.

Asset management
Het meten van de juiste parameters kan ook meteen in de praktijk worden gebruikt als input voor asset management.

Hoeveel uur een lijn reeds heeft gedraaid, de oplopende tegendruk van een pomp en een top 5 van de meest voorkomende storingsoorzaken zijn interessante parameters.

Ze kunnen ons exact vertellen wanneer er onderhoud moet worden uitgevoerd. Meten is weten en dat maakt het beheren van assets een stuk eenvoudiger.

Betrokkenheid noodzakelijk
Als een Kritische Prestatie Indicator is gekozen en een meetkastje is geïnstalleerd, volgt de laatste stap. En die stap is misschien wel de belangrijkste in het hele traject.

Een succesvolle invoering van het systeem is afhankelijk van de betrokkenheid van het hele team. De meetgegevens kunnen real time worden getoond op een televisiescherm in de productiehal en zodra er een afwijking optreedt, kan een oplettende proces operator de productie bijsturen.

Het is essentieel dat medewerkers bereid zijn om iets met de informatie te doen. Als aan die voorwaarden kan worden voldaan is de prestatieverbetering van de productielijn een feit.


Marcel Laes is general manager van de leverancier van open besturingssystemen Cimpro.