Megaproject zonnepanelen bij Tata Steel in IJmuiden

De staalproducent gaat één van de grootste dakgebonden zonnepanelenproject ter wereld realiseren, waarbij 80.000 zonnepanelen met een totale capaciteit van 22 MW op het dak komen.

Trefwoorden: #Pure Energie, #Tata Power Solar, #Tata Steel, #zonnepanelen

Lees verder

Techniek

( Foto: Tata Steel )

ENGINEERINGNET.NL - Samen met het bedrijf Pure Energie gaat Tata Steel de komende twee jaar op zijn fabrieksterrein een dakoppervlak van in totaal 25 hectare voorzien van zonnepanelen.

De hoeveelheid energie die jaarlijks duurzaam wordt opgewekt met de zonnepanelen, circa 22 miljoen kilowattuur, staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van zo’n 7.000 huishoudens.

De komende twee jaar, vanaf voorjaar 2016, zullen op de daken van diverse fabrieken op het terrein van Tata Steel in IJmuiden de zonnepanelen worden gemonteerd. Deze worden geleverd door Tata Power Solar, dat hiermee zijn grootste zonnepanelenproject tot nog toe realiseert.

De opgewekte energie wordt gebruikt voor de bedrijfsprocessen op de site. Inmiddels is op het dak van de Koudbandwalserij 2 bij Tata Steel in IJmuiden een proefopstelling van de zonnepanelen geplaatst.

“Tata Steel streeft ernaar om een bijdrage te leveren aan het verduurzamen van de samenleving”, aldus Hans Fischer, directeur van Tata Steel in IJmuiden en Chief Technical Officer van Tata Steel in Europa.

“Met dit zonnepanelenproject leveren we een bijdrage aan het opwekken van duurzame energie in ons land. Ik hoop dat dit project tot navolging leidt elders in ons land en ook daarbuiten.”

“Bij Tata Steel blijven we ons onverminderd inzetten om toonaangevend te zijn waar het gaat om staal maken met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot en zo laag mogelijk energieverbruik. Sinds 1990 zijn we erin geslaagd om de hoeveelheid energie die nodig is voor het maken van een ton staal met 31% te reduceren. En ons staalbedrijf in IJmuiden staat in de mondiale top drie waar het gaat om staal maken met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot”, aldus Fischer.

Tata Steel in IJmuiden wekt door het omzetten van productiegassen in energie per saldo iets meer elektriciteit op dan wordt gebruikt, aldus het bedrijf. Van de productiegassen wordt 45% in de nabijgelegen energiecentrale omgezet in elektriciteit.

De overige 55% wordt op de site hergebruikt. Zo wordt bijvoorbeeld kooksovengas ingezet om de plakkenovens van de Warmbandwalserij van energie te voorzien.

Op procesgebied heeft het bij Tata Steel in IJmuiden bedachte HIsarna-proces de potentie om een doorbraak te creëren in het verduurzamen van de mondiale staalproductie. HIsarna is een proces waarbij ruw ijzer wordt gemaakt zonder voorbewerking van grondstoffen.

Indien dit project succesvol kan worden ontwikkeld, is over tien tot vijftien jaar staal te maken met 20% minder CO2-uitstoot en 20% minder energiegebruik. In 2016 gaat bij Tata Steel in IJmuiden in de HIsarna pilot-plant een half jaar durende proef van start met deze nieuwe technologie.

Tata Steel verkent verder samen met partners uit de regio de mogelijkheid om restwarmte van het staalbedrijf elders in de regio toe te passen, in de industrie of voor het verwarmen van woningen.

Samen met Schiphol en de Universiteit van Wageningen wordt gewerkt aan een proef om CO2 van de staalproductie te gebruiken om afvalwater om te zetten in algen die als visvoer kunnen worden gebruikt.