OpenFog Consortium wil Internet of Things in goede banen leiden

ARM, Cisco, Dell, Intel, Microsoft en Princeton komen overeen om samen een open consortium op te richten die architecturen voor gedistribueerde data gaat vastleggen voor Internet of Things.

Trefwoorden: #ARM, #Cisco, #Dell, #edge, #Edge Laboratory, #fog, #Intel, #Microsoft, #openfog, #princeton

Lees verder

Nieuws

( Foto: OpenFog Consortium )

ENGINEERINGNET.BE - In gespreide slagorde systemen ontwikkelen is nooit een goede zaak voor de eindgebruiker. Het leidt tot incompatibele IT-architecturen en hard- en software die niet of slechts via omwegen met elkaar kan communiceren.

Voor het Internet of Things hebben enkele IT-tenoren alvast een andere ontwikkelingspiste afgesproken: ze vormen een non-profit consortium, OpenFog, dat op termijn tot een gemeenschappelijke (Fog-) architectuur en een aantal afspraken moet leiden die alle leden daarna implementeren.

Het gaat niet om de kleine bedrijven: de initiatiefnemers zijn ARM, Cisco, Dell, Intel, Microsoft en de Princeton University, en meer bepaald het Edge Laboratory.

Wat de Fog-technologie voor gedistribueerde gegevensverwerking wil doen is een aantal 'standaard' tools voor berekening, communicatie, controle en opslag van gegevens dichterbij de apparaten en systemen nabij of vlakbij de gebruikers brengen (meer lokale intelligentie in de apparaten, een benadering die in industriële IT en automatisering al langer bestaat).

Of in het vakjargon: "De oprichters bouwen de eerste kaders en architecturen die de tijd reduceren die nodig is om de end-to-end IoT-scenarioʹs te leveren".

De bedoeling is nu ook andere spelers - de ontwikkelaars die de intelligente IoT-toestellen zullen bouwen - wereldwijd te betrekken bij het initiatief. Of dat lukt, is verre van zeker: er spelen gigantische commerciële belangen, en ongetwijfeld zullen andere IT-leveranciers gelijkaardige initiatieven nemen om 'hun' technologieën als de facto standaard door te drukken. Opvallend is overigens dat het bij OpenFog uitsluitend om Amerikaanse marktpartijen gaat.

"Wij willen zowel industriële als academische leiders werven voor fog-gegevensverwerkingsarchitecturen met whitepapers, testbeds en andere deliverables die de best practices laten zien voor interoperabiliteit en combineerbaarheid tussen cloud- en edge-architecturen", aldus de initiatiefnemers. "Dat is waar de markt om vraagt".

Begin 2016 zal het OpenFog Consortium het eerste kader en de eerste architectuur gaan bouwen, verdere bekendmakingen worden verwacht tijdens het IoT World Forum in Dubai dat plaatsvindt op 6 tot en met 8 december 2015.


(Berty Belmans)