Imec en Holst Centre ontwikkelen veelzijdige sensorchip

Imec en Holst Centre hebben een prototype ontwikkeld voor een elektrochemische sensorchip, die gelijktijdig verschillende ionen in vloeistoffen kan detecteren.

Trefwoorden: #Holst Centre, #imex, #ionen, #prototype, #sensorchip, #sensoren

Lees verder

research

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - Dit ionensensor-prototype is een generisch platform dat op maat aangepast kan worden aan de specifieke noden van een bepaalde toepassing.

Het uiteindelijke afgewerkte systeem zal bijvoorbeeld efficiënt en goedkoop nutriënten (voedingsstoffen) in oppervlakte- en afvalwater kunnen monitoren.

Dit is zowel voor landbouwtoepassingen als voor waterkwaliteitsmetingen interessant. In de gezondheidszorg en de lifestyle maakt deze oplossing point-of-care sensoren mogelijk, of sensoren die in bijvoorbeeld pleisters geïntegreerd kunnen worden.

Afhankelijk van de toepassing en de vorm, kan de sensor in grote volumes geproduceerd worden met behulp van microfabricatie of door screenprinting op goedkope substraten zoals glas of folie.

In tegenstelling tot commercieel beschikbare ionensensoren kan deze nieuwe sensor op een goedkope manier geproduceerd worden en laat het veel kleinere sensorsystemen toe.

Een ander belangrijk voordeel is dat door het aanbrengen van een ander selectief membraan op elektrodes, andere ionen gedetecteerd kunnen worden.

Het nieuwe prototype is een draagbaar toestel dat de sensorchip integreert met verschillende elektrodes, die een pH-waarden van 2 tot 10 kunnen detecteren met een accuraatheid tot 0.1 pH.

De chemische elementen chloride, natrium, kalium en nitraat worden met een accuraatheid van 10% gedetecteerd.