Ingenieursstudent Sander Vaeck wint Energieprijs 2015

Sander Vaeck wint de 5e Encon Energieprijs voor zijn thesis, waarin hij onderzoekt welke investeringen in hernieuwbare energie nodig zijn om de doelstellingen van 2050 te halen.

Trefwoorden: #duurzaam energiegebruik, #Encon, #energie, #energieprijs, #groene energie, #hernieuwbare energie, #ingenieur, #KU Leuven, #Sander Vaeck

Lees verder

Nieuws

( Foto: Encon )

ENGINEERINGNET.BE - Al voor de vijfde keer reikt energiestudiebureau Encon haar Energieprijs uit aan de student met het beste eindwerk rond duurzaam energiegebruik of hernieuwbare energieproductie.

Dit jaar ging de eerste prijs naar Sander Vaeck, Master of Science in de ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven. Hij mocht de geldprijs van €2.500 en de felbegeerde trofee in ontvangst nemen van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits.

Vaeck werd in de eindronde gekozen uit 5 finalisten. Zijn thesis kwam na een fel bevochten finale uiteindelijk als beste uit de bus.

In zijn thesis, met als titel “Interactions of the European gas and electricity grids: the case of Power To Gas technology”, onderzoekt hij hoe we de overgang kunnen maken van een energiemodel dat draait op fossiele brandstof en kernenergie naar een maatschappij die steunt op hernieuwbare energie.

Omdat hernieuwbare energie afhankelijk is van de weerselementen, moet een maatschappij die hoofdzakelijk energie haalt uit hernieuwbare bronnen energie kunnen opslaan.

Eén van de mogelijkheden voor opslag is energie omzetten in gas, methaan of waterstof, die achteraf weer kan worden omgezet in elektriciteit. De thesis rekent voor welke investeringen er nodig zullen zijn om een betrouwbare duurzame energievoorziening te bouwen die de klimaatdoelstellingen van 2050 haalt.

Vaeck onderzocht scenario’s die het mogelijk maken om de 80% CO2-reductie (onze 2050-doelstelling) te kunnen halen. Zelfs een 100% hernieuwbaar energiemodel blijkt mogelijk.

Robin Bruninx, Encon: "Met deze prijs willen we de interesse voor energie en duurzaamheid bij de volgende generatie aanwakkeren. Maar tegelijkertijd willen we ook de kennis en het onderzoek naar nieuwe technieken, toepassingen en inzichten stimuleren."