• 26/11/2015

Dankzij ACEolator slapen buren van chocolatier weer rustig

Met behulp van ACE Stoßdämpfer is het gelukt, om de geluidsoverlast tijdens de chocoladeproductie terug te dringen. Het toverwoord is simpel en luidt: trillingsisolatie.

Trefwoorden: #ACEolator, #demper, #trillingen, #trillingsisolatie

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET - Het familiebedrijf Libeert uit het Belgische Komen, nabij de Franse grens, vervaardigt al 90 jaar kwaliteitsproducten van chocolade. De mix van traditie en de nieuwste productietechnieken leidt tot hoogwaardige producten, gemaakt van 100% cacaoboter.

Het bedrijf uit de Belgische provincie Henegouwen ontving al vele onderscheidingen voor zijn zoete lekkernijen en staat internationaal onder jong en oud bekend om zijn eersteklas chocolade en bonbons.

Beide producten worden in vele vormen aangeboden, aangezien het in België traditie is om voor verschillende feestdagen, zoals Pasen of Kerstmis, de chocolade in de vorm van passende figuren te gieten. Maar het bedrijf had één probleem: een deel van het productieproces veroorzaakte trillingen en vibraties, die te voelen waren in het naastgelegen woonhuis.

De buren klaagden dat hun meubels en servies begonnen te trillen. Een onhoudbare situatie, aangezien de machine doordeweeks 24 uur lang in bedrijf was. Om te begrijpen waar deze trillingen vandaan komen, is het noodzakelijk om meer te weten over het productieproces van chocolade en een van zijn grote geheimen.

Hier kan persvoorlichter Désirée Libeert meer over vertellen: “Achter het woord ‘concheren’ schuilt het grote geheim van chocolade. De zoete, vloeibare massa wordt gedurende dit proces langere tijd voortdurend in beweging gehouden.

Hierdoor ontstaat een romige chocolade met een rijke smaak. Aan het eind wordt de vloeibare massa in voorverwarmde vormen gegoten. Speciale machines zorgen er met behulp van trillingen voor, dat de luchtbellen uit de chocolade verdwijnen.”

Maar juist deze trillingen veroorzaakten de bovengenoemde problemen bij de buren. Want om te voorkomen dat er luchtmoleculen in de chocolade ontstaan en om te zorgen dat de chocolade zich gelijkmatig over de vormen verdeelt, moet ook bij Libeert stevig worden geschud.

De trilfrequentie is daarbij afhankelijk van de viscositeit en vloeigrenzen van de chocolade, en andere parameters. Metingen door een onafhankelijk en gecertificeerd bureau wezen uit, dat de trilfrequentie in dit geval op 16 Hz lag. Met een volgend probleem tot gevolg.

Want ondanks talloze testen konden de Belgische chocolatiers geen dempingsoplossing vinden voor trillingen onder 20 Hz. Jannick Dury, een technicus van Libeert, stuitte tijdens zijn onderzoek op een artikel over de PLM-serie van ACE. Dit is een van de in 2013 op de markt gebrachte ACEolatoren. Nadat hij meer informatie had opgevraagd over deze nieuwe producten van ACE, ging alles heel snel.

De chocoladeproductie op 14 dempende poten
PLM-luchtveerelementen zijn ontwikkeld om laagfrequente trillingen te isoleren tijdens metingen of bij ventilatoren, motoren en generatoren. Als trillingsdemper bieden de interne luchtkamers een significante isolerende werking bij frequenties vanaf 5 Hz.

De eerste vraag van Jannick Dury kon dan ook door Ralf Küppers, bedrijfsleider bij ACE Stoßdämpfer GmbH in de Benelux, met een volmondig ‘ja‘ worden beantwoord. Verder adviseerden hij en Han Titulaer, de technisch adviseur van ACE in de Benelux, dat het voor de beste isolatie raadzaam is om de maximale belasting van de afzonderlijke luchtveren ten volle te benutten.

Zij raadden daarom aan de PLM-luchtveerelementen aan te passen aan het gewicht van de te isoleren machine. Aangezien het in dit geval om een reguliere toepassing ging en het apparaat in België 1.800 kilo zwaar is, moest een passende isolatieoplossing worden gevonden voor de 14 machine-voeten waarop het trillende apparaat stond.

Daarom werd gekozen voor het ACEolater-model PLM-3 met een maximale draagcapaciteit van 135 kg per luchtveer. Een meer regulier, maar kleiner type was in dit geval onder de maat geweest. De PLM-constructie heeft een gevulcaniseerde schroefdraad, waardoor de luchtveren of met een standaard bandenventiel of met een pneumatische schroefverbinding op druk gebracht kunnen worden.

Speciale aansluitingen zijn niet nodig. De eigen frequentie van deze innovatieve machineonderdelen is 3 Hz bij optimale belasting. In onbelaste toestand ligt deze frequentie op 10 Hz, waardoor trillingen van meer dan 14 Hz nog altijd kunnen worden geïsoleerd. Een bijkomend voordeel van de PLM-serie: deze nivelleert door het ventiel tegelijkertijd de gemonteerde apparaten.

Indien een pneumatische koppeling op de producten wordt aangebracht, dan kunnen ze op de betreffende luchtvoorziening worden aangesloten, wat het proces vergemakkelijkt. Als er niveauregelventielen worden gebruikt, dan kan ook een drukregelventiel worden toegepast, waarmee de luchtdruk en de hoogte van de verbonden luchtveren kan worden gereguleerd.

Ook in de praktijk bleek bovengenoemde oplossing goed te werken. Met behulp van de PLM werden de trillingen in België met meer dan 80 procent gereduceerd.

De overgebleven trillingen zijn alleen nog maar met meetinstrumenten waarneembaar. Daarmee is in Komen de rust weergekeerd – bij de chocoladeproductie, maar ook bij de buren.


Trillingsisolatie biedt vele voordelen
Wetgeving rond geluidsisolatie en arbeidsveiligheid is de laatste jaren in Europa steeds belangrijker geworden. Mede hierdoor moeten geluidsoverlast en schadelijke trillingen worden voorkomen.

Om dit te bereiken, moeten allereerst analyses worden uitgevoerd om de bron van de overlast te lokaliseren. De juiste verbeteringen kunnen bovendien de kwaliteit van de producten verhogen.

Een rustige productieomgeving heeft niet alleen een positief effect op de werknemers, maar ook op eventuele meet- en controleapparatuur.

Het is ook bewezen dat preventieve trillingsisolatie leidt tot verbeterde arbeidsomstandigheden voor mens en milieu, tot minder productieafwijkingen en als gevolg hiervan tot een hogere productiekwaliteit.

Bovendien slijten gereedschappen en machines, ondanks een hogere productiesnelheid, minder snel en is er minder productieuitval.


Vraag snel méér informatie via de Direct Contact-service van EngineeringnetBericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.