Militairen trainen levensecht in ‘3D-lig pak’ (+video)

Defensie heeft 2 systemen aangeschaft voor het levensecht trainen te midden van burgers en terroristen in een exacte computersimulatie van de stad waar een militair later in actie komt.

Trefwoorden: #3D-ligpak, #computersimulatie, #Defensie, #militairen, #training

Lees verder

Techniek

( Foto: ministerie van Defensie )

ENGINEERINGNET.NL - Dit kan dankzij SUIT, een pak voor levensechte simulatietrainingen. SUIT maakt het mogelijk om het beëindigen van een echte gijzelingssituatie te oefenen.

Hiervoor kan actuele informatie aan het mobiele systeem worden toegevoegd zoals satellietbeelden en blauwdrukken van gebouwen. Of iemand traint het ene moment in een West-Europese stad en het volgende in Mali of Irak. En dat met realistische kinderen, ouderen en dieren. Ook is het te gebruiken voor het ontwikkelen van en het experimenteren met nieuwe tactieken.

SUIT van de Re-lion Group bestaat uit een pak en een oefenwapen, beide behangen met sensoren. Eén SUIT-systeem telt 12 van die sets. Militairen krijgen op een bril de gesimuleerde omgeving geprojecteerd.

Het systeem is speciaal ontwikkeld om militairen voor te bereiden op optreden in bebouwd gebied. Dit is moeilijk en vormt vanwege de toenemende verstedelijking een steeds belangrijker deel van het militaire optreden.

Tijdens de ontwikkeling bleek dat virtueel opgeleide militairen beter omgaan met complexere situaties en minder tijd en munitie nodig hebben voor dezelfde opdracht. Special operations forces van het Korps Mariniers en het Korps Commandotroepen en marechaussees van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten waren nauw betrokken bij het ontwikkelen en testen.

Defensie bekrachtigde de aanschaf van de 2 Suit systemen tijdens het jaarlijkse symposium van de Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV) in Rotterdam.

Daarnaast werd tijdens het NIDV-symposium een contract gesloten met de firma Van Halteren voor de aanschaf van 4 mortiersimulatoren. Hiermee kan zowel theoretische leerstof als het afvuren van mortieren worden getraind.

Met MicroFlown tekende Defensie een contract voor de eerste ontwikkelingsfase van akoestische sensoren voor de Fennek, Bushmaster, Boxer en Vector-voertuigen. Deze moeten inkomend geweervuur en vurende raketwerpers lokaliseren. Met Rheinmetall werd een overeenkomst gesloten voor het beheer van het Boxer-pantserwielvoertuig.

Ook werd bekend dat Fokker de zogenoemde in flight doors voor het F-35-gevechtsvliegtuig gaat maken. Deze zijn tijdens de vlucht te openen om bijvoorbeeld bij te tanken. Ook het landingsgestel en de bewapening zitten achter dergelijke luiken.

Het zijn complexe systemen die zeer licht moeten zijn en grote krachten kunnen weerstaan. Bovendien moet het gevechtsvliegtuig onzichtbaar blijven op de radar. De luiken worden gemaakt in de Fokkerfabriek in Hoogeveen, die werk biedt aan zo'n 600 mensen.

Verder tekenden Fokker en het Logistiek Centrum Woensdrecht een overeenkomst voor het onderhoud van de NH90-maritieme gevechtshelikopter.