Europese studie over COP21 en energiebesparing

De SPIE-groep heeft een Europese studie over de bekendheid en perceptie van energie-efficiëntie en COP21 gepubliceerd. Deze studie werd uitgevoerd door Harris Interactive.

Trefwoorden: #COP21, #duurzaam, #energie, #energie-efficiëntie, #Harris Interactive, #isolatie, #SPIE, #studie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Passivhaus Institut - Wikimedia )

ENGINEERINGNET.BE - De naamsbekendheid van de COP21 verschilt natuurlijk van land tot land: 78% van de Fransen geeft aan erover gehoord te hebben, evenals 59% van de Duitsers, 45% van de Belgen, 37% van de Nederlanders en 34% van de Britten.

De meerderheid van de Fransen (68%), van de Belgen (68%) en van de Nederlanders (60%) geeft aan over energie-efficiëntie te hebben gehoord, wat een nogal hoog niveau van bekendheid is.

De energie-efficiëntie lijkt duidelijk beter bekend in Duitsland (92%) en vooral in het Verenigd Koninkrijk (94%).

Spontaan brengen de Europeanen de energie-efficiëntie vooral in verband met isolatie en in mindere mate met zonne-energie, met uitrusting met een laag energieverbruik en ook apparatuur met intelligent energiebeheer.

En als men hen een lijst voorlegt van wat energie-efficiëntie kan inhouden, dan noemen alle Europeanen allereerst het idee dat het om het vermijden van de verspilling gaat, of dit nu in Frankrijk (52%), Duitsland (52%), België (52%), Nederland (46%) of in het Verenigd Koninkrijk (60%) is.

Wat openbare ruimten betreft, zegt de meerderheid van de Belgen en de Fransen op een vermindering van energieverbruik te letten (respectievelijk 71% en 69%) terwijl de andere nationaliteiten gematigder lijken (van 49% in Nederland tot 55% in het Verenigd Koninkrijk).

In alle landen is de meerderheid van de burgers van mening dat de winkels over verwarmd zijn, maar dat hun woning op het juiste niveau is verwarmd. Alle ondervraagden zeggen echter bereid te zijn aanbevelingen op dit gebied te volgen en wel meer nog op hun werk dan bij hen thuis.

Terwijl het merendeel van de Belgen (52%), Nederlanders (51%) en Britten (45%) van mening is dat hun land rond het gemiddelde ligt op het gebied van vooruitgang inzake energie-efficiëntie, meent de meerderheid van de Duitsers dat hun land een voorsprong heeft (52%) en de Fransen dat hun land achter loopt (51%).

Degenen die menen dat hun land achterloopt, wijten deze situatie in ieder geval het vaakst aan een gebrek aan politieke wil om van energie-efficiëntie een prioriteit te maken.

Als men de respondenten ondervraagt over de factoren die hen zouden kunnen aansporen hun gedrag te wijzigen om energie te bezuinigen, is het eerste antwoord in alle landen “het te hoge bedrag van de energierekening” (van 85% in Nederland tot 93% in België).

Daarna komt de kans om te profiteren van belastingvoordelen die echter minder wordt genoemd door de Britten (75%) dan door de andere Europese bevolkingen: 92% in België, 90% in Frankrijk, 89% in Duitsland en 81% in Nederland.

Vervolgens zijn er milieu-overwegingen: vooral de wil om de vervuiling om zich heen te verminderen (van 89% in Frankrijk tot 73% in Nederland) en ook een bepaald “milieubewustzijn” (van 85% in Frankrijk tot 73% in het Verenigd Koninkrijk).

Voor wat betreft de vermindering van het energieverbruik in gebouwen noemen de Europeanen de verbetering van de isolatie, de aanleg van energiebesparende installaties en de bewustwording van de gebruikers.