Precisiebeurs weet delegates van ’big science’ projecten te verrassen

Voorbije Precisiebeurs in Veldhoven verwelkomde dit jaar inkopers en engineers van big science projecten waaronder CERN, ITER en Europese Extreme Large Telescope project.

Trefwoorden: #big science, #mikrocentrum, #precisiebeurs, #vakbeurs, #veldhoven

Lees verder

Techniek

( Foto: Mikrocentrum )

ENGINEERINGNET.NL - "Onze Precisiebeurs is uitgegroeid tot hét Europese trefpunt voor precisietechnologie", stelt vakbeursinrichter Mikrocentrum.

"De markt trekt aan en dat was voelbaar. En voor de vierde achtereenvolgende keer was er sprake van een grote delegatie van vertegenwoordigers van de 'big science'-projecten"

Dat zijn grote projecten waar voor miljoenen euro’s aan opdrachten aan verbonden zijn, zowel in R&D als in concrete leveringen.

Dit jaar zakten op 18 en 19 november 3.915 bezoekers naar Veldhoven af, waaronder 22 buitenlandse inkopers en engineers van in totaal 5 big science projecten. Naast CERN dat er min of meer een traditie van heeft gemaakt een grote delegatie af te vaardigen, waren er voor het eerst ook vertegenwoordigers van het ITER kernfusieproject en van de Europese Extreme Large Telescope, waar Nederland een vooraanstaande rol in speelt.

Het Synchroton-project ESRF was vorig jaar met twee en dit jaar met vier mensen aanwezig. "Bijvoorbeeld hoofdinkoper Dean Gibson wil twaalf voor hem nieuwe bedrijven sterk aanbevelen bij zijn organisatie ESRF", claimt Mikrocentrum.

“De delegates waren unaniem over het hoge niveau van de exposerende bedrijven. Dat versterkt het imago van Nederland als hightech land, en van ons MKB dat steeds nadrukkelijker ook vanwege zijn hoog technologisch karakter bekend wordt”, stelt ook ILO coördinator Rob Klöpping. "Vooral de nieuwe delegates wisten niet wat ze zagen".

Hans Ott van exposant IBS Precision Engineering bevestigt dat er voor Nederlandse bedrijven kansen schuilen in big science projecten: “Bij CERN zijn ze op dit moment een detector voor een Large High Collider aan het upgraden. Wij mogen een 7-tal machines leveren die met een bijzonder hoge nauwkeurigheid chips op carriers solderen.”

Tijdens de Precisiebeurs werd ook het nieuwe Advanced Thermal Control Consortium gelanceerd. Dat is een initiatief van 6 bedrijven - ASML, FEI, IBS Precision Engineering, Philips, Segula en VDL - die door middel van open innovatie willen samenwerken en gezamenlijk - zonder subsidie - fundamenteel onderzoek gaan financieren bij de TUE en TUD.

De volgende editie van de Precisiebeurs zal plaatsvinden op 16 en 17 november 2016.