Vijf laureaten voor FWO Excellentieprijzen (+video)

De vijf laureaten van de FWO-Excellentieprijzen hebben hun prijs in ontvangst genomen tijdens een plechtige ceremonie in de Brusselse Bozar in aanwezigheid van Koning Filip.

Trefwoorden: #Excellentieprijzen, #FWO, #onderzoek, #onderzoeker, #Vlaamse nobelprijs, #wetenschap

Lees verder

research

( Foto: FWO )

ENGINEERINGNET.BE - Om de vijf jaar bekroont een internationale jury vooraanstaande wetenschappers met een bedrag van 100.000 euro voor hun onderzoekscarrière. Deze prijzen worden beschouwd als de ‘Vlaamse Nobelprijzen’.

De prestigieuze FWO-Excellentieprijzen worden toegekend in de vijf grote wetenschaps­domeinen. Onderzoekers kunnen zich niet zelf kandidaat stellen, maar worden voorgedragen door collega’s uit binnen- of buitenland.

Een onafhankelijke jury van internationale topwetenschappers onderzoekt de voordrachten en selecteert per domein één laureaat.

De prijzen zijn genoemd naar voormalige wetenschappers die hun werk en inzet voor de wetenschap met een legaat wilden laten voorleven.

De laureaten kregen naast de geldprijs ook een uniek kunstwerk dat speciaal voor deze gelegenheid werd ontworpen.


Dit zijn de 5 laureaten:

  1. Excellentieprijs dr. De Leeuw-Damry-Bourlart 2015 in de Exacte Wetenschappen: Prof. Gustaaf Van Tendeloo (65 jaar) (Universiteit Antwerpen)
  2. Excellentieprijs dr. De Leeuw-Damry-Bourlart 2015 in de Toegepaste Wetenschappen: Prof. Luc Van Gool (56 jaar) (KU Leuven)
  3. Excellentieprijs Joseph Maisin 2015 in de Fundamentele Biomedische Wetenschappen: Prof. Peter Vandenabeele (54 jaar) (UGent)
  4. Excellentieprijs Joseph Maisin 2015 in de Klinische Biomedische Wetenschappen: Prof. Greet Van den Berghe (55 jaar) (KU Leuven)
  5. Excellentieprijs Ernest John Solvay 2015 in de Taal-, Cultuur- en Maatschappijwetenschappen: Prof. Marc Leman (56 jaar) (UGent)