Jongeren in STEM-opleidingen maken kennis met diepe geothermie

Dankzij het project ‘Geothermie voor STEM’ (Science Technology Engineering Mathematics) kunnen leerlingen van het secundair onderwijs voortaan op klasbezoek naar de Balmatt-site in Mol.

Trefwoorden: #Balmatt-site, #diepe geothermie, #geothermie, #STEM-opleiding, #technologie, #VITO, #warmtenet

Lees verder

Opleiding

( Foto: VITO © Bert De Schutter, InnEd )

ENGINEERINGNET.BE - De bedoeling hiervan is om jongeren te laten kennismaken met diepe geothermie of aardwarmte.

Leerlingen van het 5de en 6de middelbaar uit Geel (Kogeka) en Mol (Technisch Instituut St. Paulus) maakten als allereerste kennis met het aanbod voor de scholen op de Balmatt-site.

Diepe geothermie speelt een belangrijke rol op het vlak van energie van de toekomst. Als België de bindende doelstelling van 13% hernieuwbare energie tegen 2020 op een efficiënte manier wil halen, dan moeten we meer inzetten op duurzame energie.

Eén van de bronnen met een belangrijk potentieel voor groene warmte en elektriciteit in Antwerpen en Limburg is geothermie. Om de energie efficiënt te kunnen verdelen naar de eindgebruikers moet de ontwikkeling van diepe geothermie gepaard gaan met de uitrol van warmtenetten.

Tijdens een intensief klasbezoek aan ‘Geothermie voor STEM’ worden spectaculaire demonstraties, attractieve presentaties en een unieke tentoonstelling rond diepe geothermie voorzien op het terrein waar de eerste proefboring voor diepe geothermie in Vlaanderen plaatsvindt.

Jan Hendrickx, Algemeen Directeur Voka KvK Kempen: “Via dit project willen we nog meer jongeren aanmoedigen om de stap te zetten richting Wetenschap en Techniek. Er is structurele aandacht voor techniek en wetenschap in het onderwijs en een goede samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven nodig.”

Subsidies van de Provincie Antwerpen en ondersteuning van VOKA Kempen maken deze klasbezoeken mogelijk.