Nieuwe bacterie voorziet darm van gezondheidsbevorderende stof

Onderzoekers van Wageningen University hebben een nieuwe darmbacterie ontdekt, die boterzuur maakt uit lysine en de 'missing link' is tussen eiwitafbraak, boterzuurproductie en gezondheid.

Trefwoorden: #bacterie, #boterzuurproductie, #darm, #darmbacterie, #eiwitafbraak, #eiwitten, #gezondheid, #gezondheidsbevorderende stof, #Wageningen UR

Lees verder

research

( Foto: Wageningen UR )

ENGINEERINGNET.NL - Vezels in eten zijn goed omdat ze in de darmen worden omgezet in boterzuur dat de darmgezondheid bevordert. Echter, eiwit zou minder gezond zijn omdat de bouwstenen, aminozuren, in de dikke darm omvormen tot minder gewenste verbindingen.

Dit beeld kantelt nu met de ontdekking van een nieuwe darmbacterie door de onderzoeker Nam Bui en collega’s aan Wageningen University. Het team beschrijft de ontdekking in Nature Communications van 1 december.

De nieuwe darmbacterie behoort tot het pas ontdekte genus Intestinimonas en is in staat om efficiënt boterzuur te maken uit lysine, het meest voorkomende aminozuur. Deze bacterie kan daarom worden gezien als een missing link tussen eiwitafbraak, boterzuurproductie en gezondheid.

Toen het onderzoeksteam aan het Laboratorium voor Microbiologie onder leiding van prof. Willem M. de Vos het genoom van deze bacterie en de voorspelde omzettingen bestudeerde, vonden de onderzoekers ook dat de nieuwe Intestinimonas-bacterie in staat is om boterzuur te maken uit fructoselysine.

Dat is een mogelijk schadelijk Amadori-product dat in gekookt of anderszins verhit voedsel ontstaat uit de suikersoort glucose en het aminozuur lysine. Vermoedelijk bestaat tot 10% van de eiwitten en peptiden (ketens van aminozuren) die dagelijks de dikke darm bereiken uit zulke Amadori-producten.

Deze zijn ook bekend als voorlopers van glycotoxines of de Advanced Glycosyation Endproducts (AGEs). Deze AGE’s uit voedsel worden in verband gebracht met hart- en vaatziekten en diabetes, en recent is in muizen een oorzakelijk verband tussen AGE’s in voer en dementie gerapporteerd.

De ontdekking van een bacterie die in staat is om boterzuur te maken uit eiwit, Amadori-producten en AGE’s, opent een nieuw veld van onderzoek dat gericht is op eiwitfermentatie in plaats van alleen suikerafbraak uit vezels. Het team vond dat de nieuwe productieroute van boterzuur aanwezig is bij sommige, maar niet alle mensen.

Dat biedt kansen om de darmgezondheid te verbeteren bij personen die Intestinimonas of verwante bacteriën missen.