Brussel op 13de op ’International Construction Costs Index’

Brussel is de dertiende duurste stad wereldwijd wat betreft de kosten om bouwprojecten te realiseren. Dat blijkt uit de nieuwe International Construction Costs Index.

Trefwoorden: #Arcadis, #bouwen, #International Construction Costs Index, #investeren

Lees verder

Nieuws

( Foto: Arcadis )

ENGINEERINGNET.BE - De hoogste bouwkosten vindt men in New York, gevolgd door Londen en Hong Kong. In de top tien staan veel Europese steden, maar opvallend genoeg vooral van buiten de eurozone.

Binnen de eurozone is Brussel de vierde duurste stad voor bouwactiviteiten, na Frankfurt (8ste), Parijs (9de) en Wenen (11de).

De jaarlijkse studie, uitgevoerd door Arcadis, vergelijkt de kosten van bouwprojecten in 44 steden, en dit voor verschillende types gebouwen. Het rapport duidt valutaschommelingen, grondstofprijzen en economische evoluties aan als de voornaamste beïnvloedende factoren.

Het ziet er verder naar uit dat de bouwkosten in de toekomst zullen toenemen onder invloed van de stijgende vraag naar bouwprojecten: de Europese bouwsector zal in de komende 3 jaar 2,3% per jaar groeien.

Bovendien stimuleren de Europese Commissie en de Europese Investeringsbank de bouwactiviteit door de oprichting van het Europees Fonds voor Strategische Investeringen. De doelstelling van het EFSI (Juncker)-plan is in de komende drie jaar 315 miljard aan investeringen aan te moedigen, onder meer voor grote infrastructuurprojecten.

Brussel is met haar vierde plaats binnen de eurozone een vrij dure stad om in te bouwen. Een eerste verklaring is dat, in tegenstelling tot Nederland, de Belgische vastgoedsector de crisis goed heeft doorstaan.

Daarnaast geniet Brussel, waar veel gewestelijke, federale en Europese instellingen huisvest zijn, van een aanzienlijke en stabiele vraag naar kantoorruimtes. De eerder hoge ranking duidt dus op een gezonde en competitieve markt.


Dit is de volledige ranglijst

1. New York 12. Doha 23. Ankara 34. Belgrado
2. Londen 13. Brussel 24. Sao Paulo 35. Jakarta
3. Hong Kong 14. Milaan 25. Riga 36. Sofia
4. Genève 15. Melbourne 26. Madrid 37. Sarajevo
5. Macau 16. Jeddah 27. Shanghai 38. Praag
6. Kopenhagen 17. Auckland 28. Zagreb 39. Boekarest
7. Stockholm 18. Dubai 29. Brunei 40. Ho Chi Minhstad
8. Frankfurt 19. Tokyo 30. Manila 41. Kuala Lumpur
9. Parijs 20. Seoul 31. Lissabon 42. Bangkok
10. Singapore 21. Amsterdam 32. Warschau 43. Bangalore
11. Wenen 22. Kiev 33. Athene 44. Taipei