Nano-materialen voor duurzame bescherming Sint-Baafskathedraal

De Gentse Sint-Baafskathedraal wordt toegevoegd aan ‘Nano-Cathedral’, een Europees onderzoek naar het gebruik van nano-materialen voor de duurzame bescherming en restauratie van gebouwen.

Trefwoorden: #duurzaam, #Gent, #kathedralen, #Nano-Cathedral, #Nano-materialen, #Sint-Baafskathedraal

Lees verder

Nieuws

( Foto: Johan Bakker Wikimedia Commons )

ENGINEERINGNET.BE - ‘Nano-Cathedral’ telt 19 partners verspreid over de EU, heeft een budget van bijna 7 miljoen euro en loopt van 2015 tot 2018.

Het project heeft als doel producten, technologieën en procedures te ontwikkelen voor de bescherming van gesteenten in kathedralen, monumentale gebouwen en waardevolle architectuur.

Deze hebben te lijden onder degradatie door weersinvloeden en luchtvervuiling waardoor voortdurend onderhoud en herstel noodzakelijk zijn.

Het onderzoeksproject ontwikkelt in het bijzonder nano-partikels en -polymeren voor de consolidatie en bescherming van gesteenten en het afbreken van schadelijke luchtvervuiling.

De nano-materialen bestaan onder andere uit minuscule deeltjes glas, titanium, calciet, apatiet en organische moleculen. De duurzaamheid van de nieuwe technologieën wordt onderzocht door OWS.

Het project ontvangt ruim 6 miljoen euro aan subsidies via het Horizon 2020 innovatieprogramma van de Europese Commissie.