Vermindering fijnstof door koelwagen met groene energie te koelen

Stilstaande koelvrachtwagens zorgen voor een enorme hoeveelheid schadelijke uitstoot. Dit blijkt uit een rapport van milieu-onderzoeksbureau CE-Delft.

Trefwoorden: #CO2, #CO2-uitstoot, #fijnstof, #groene energie, #koelwagen, #logistiek, #NomadPower, #NOx, #stikstof, #vrachtwagen

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen Vimeo - NomadPower )

ENGINEERINGNET.NL - Het moet mogelijk zijn vele tonnen CO2, NOx en fijnstof te vermijden door stilstaande koelvrachtwagens tijdens de rustpauzes en overnachtingen van de chauffeur te koelen op groene stroom in plaats van op de dieselgenerator.

Uit het rapport komt naar voren komt dat een dieselgenerator gemiddeld 7 keer meer fijnstof uitstoot dan de vrachtwagen zelf en dat er op dit moment door Europa naar schatting meer dan 230.000 koelvrachtwagens rijden.

Tijdens een symposium van NomadPower is gebleken dat het mogelijk is met een beperkte investering in deze branche jaarlijks tot 260 miljoen liter diesel te besparen.

Ook kan jaarlijks een uitstoot tot 600 kiloton CO2, 4700 ton NOx en 560 ton fijnstof worden vermeden door stroompunten neer te zetten langs de hoofdsnelwegen in Europa.

Dit zou niet alleen voor het milieu een snelle winst betekenen, maar ook voor de portemonnee van de transporteur en/of verlader. Een besparing van 20-30% op de kosten van het koelen van de lading tijdens rustpauzes en overnachtingen is daarbij mogelijk.

Daarom pleitte NomadPower om het bestaande plan voor de uitrol van stroompunten langs de snelwegen te versnellen.

Het EU TEN-T subsidie-programma is gericht op het optimaal verbinden van het hoofdwegennet in Europa. Duurzaam transport, zoals de reductie van de uitstoot van kooldioxide en stikstofoxiden, is hier onlosmakelijk mee verbonden.