Opening eerste geëlektrificeerde spoorlijn Herentals - Mol

Luc Lallemand (Infrabel), Jo Cornu (NMBS), Jan Peeters (burgemeester van Herentals) en Paul Rotthier (burgemeester van Mol) hebben vandaag de eerste geëlektrificeerde spoorlijn geopend.

Trefwoorden: #elektrificatie spoorlijn, #elektrische trein, #Herentals, #Infrabel, #Mol, #NMBS

Lees verder

Nieuws

( Foto: Infrabel )

ENGINEERINGNET.BE - De 21 km lange spoorlijn werd ingereden aan boord van de eerste elektrische trein. Vanaf zondag 13 december kunnen de reizigers gebruik maken van elektrische treinen tussen Herentals, Olen, Geel en Mol.

In het voorjaar van 2012 is Infrabel gestart met de elektrificatiewerken van de tweesporige lijn Herentals - Mol (lijn 15). De elektrificatie omvat de aanleg van +/- 800 bovenleidingspalen en meer dan 200 km aan draden en kabels voor de bovenleiding.

Ook de wisselverbindingen in Herentals, Olen, Geel en Mol zijn elektrisch uitgerust, net als verschillende perron- en bundelsporen in Mol.

De voorbije maanden vonden er verschillende controles en testen plaats van de nieuwe bovenleiding op dit spoortraject. Na de toelating door de Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit van de Spoorwegen is de lijn 15 nu klaar om commercieel in gebruik te nemen.

In Mol werdook een nieuw tractieonderstation gebouwd. Deze spoorinstallatie zet de hoogspanning van de elektriciteitsleverancier om in bruikbare spanning voor het treinverkeer.

Vanuit het onderstation loopt de omgezette tractiestroom via de bovenleiding naar de treinen zodat die elektrisch kunnen rijden. De elektrische voeding (in 3.000 Volt gelijkstroom) van spoorlijn 15 gebeurt vanuit het nieuwe tractieonderstation Mol en vanuit het volledig vernieuwde tractieonderstation in Herentals.

De totale investering voor dit project bedraagt ongeveer 24 miljoen euro.