België blijft Europees kneusje op gebied van salarisstijging

Belgische werknemers kunnen in 2016 een gemiddelde salarisstijging van 1,7% verwachten. Hierdoor wordt de trend van loonmatiging doorgezet en scoren we lager dan de ons omringende landen.

Trefwoorden: #Korn Ferry Hay Group, #loon, #loonmatiging, #salaris, #salarisstijging, #verloning

Lees verder

HR

( Foto: Engineeringnet )

ENGINEERINGNET.BE - Het Belgisch overheidsbeleid, gericht op verbetering van de internationale concurrentiepositie door loonmatiging via de indexsprong, zorgt ervoor dat lonen niet automatisch geïndexeerd worden. Hierdoor is een collectief automatisme van salarisstijgingen ook voor 2016 opgeborgen.

Loonsverhogingen worden steeds meer toegekend op basis van individuele prestaties en specifieke competenties. Gedifferentieerd en selectief belonen is een middel om, ondanks beperkte financiële mogelijkheden, de belangrijkste medewerkers hoger te belonen.

Het voorzichtig economisch herstel vertaalt zich in een verwachte salarisstijging van gemiddeld 2,8% in 2016 voor geheel Europa. Dat blijkt uit het jaarlijkse wereldwijde beloningsonderzoek van Korn Ferry Hay Group.

De ons omringende landen laten vergelijkbare cijfers optekenen: Duitsland (2,9%), Verenigd Koninkrijk en Nederland (2,5%) en Frankrijk (1,9%). In Oost-Europa zijn de salarisstijgingen gemiddeld 0,9% hoger dan in West-Europa.

Wereldwijd ligt de verwachting voor salarisstijging in 2016 op 2,5%. Dit is de hoogste salarisstijging in de afgelopen drie jaar.

Ondanks de teruglopende economie in China, scoort Azië hoog met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,4%. Deze stijging wordt veroorzaakt door een toegenomen vraag naar hoog opgeleid personeel en een opkomende middenklasse in de opkomende markten.

De aantrekkende arbeidsmarkt in Noord-Amerika zorgt voor een gemiddeld stijgingspercentage in lonen van 2,8%.