Smart glasses in logistiek hebben snelle ROI

Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) heeft, in het project 'Vision in logistics', samen met 19 bedrijven het potentieel van smart glasses voor verschillende logistieke getest.

Trefwoorden: #logistiek, #orderpicking, #smart glasses, #VIL, #Vision in Logistics, #Vlaams Instituut voor de Logistiek

Lees verder

Nieuws

( Foto: Evolar )

ENGINEERINGNET.BE - De technologie zorgt voor grote efficiëntieverbeteringen, zeker in warehouses die nog niet handenvrij werken. In dit laatste geval kan 20 tot 25% productiviteitswinst geboekt worden.

Vanuit de deelnemende bedrijven kwam in de eerste plaats de vraag naar mogelijkheden van deze glasses binnen orderpicking, de belading van voertuigen en de inspectie en kwaliteitscontrole bij ontvangst van goederen.

Het VIL bracht de voor- en nadelen van de verschillende types slimme brillen in kaart en testte deze vervolgens uit bij JAVA en Scania.

JAVA kende al eeen efficiëntieverbetering in de orderpicking activiteiten door over te schakelen naar voice technologie.

Uit de testen van het VIL blijkt wel dat nieuwe operatoren die instructies krijgen via smart glasses een stuk sneller weg zijn met hun taken dan met voice technologie. Doordat ze stap voor stap begeleid worden met visuele instructies kan een winst van 8 seconden per pick behaald worden.

Moest er nog geen voice technologie ingevoerd zijn, blijkt uit de ROI berekening dat de investeringskost in 0,6 jaar kan worden terugverdiend. In het andere geval bedraagt de terugverdientijd 11 jaar.

Bij Scania in Opglabbeek werd het retourproces onder de loep genomen. Met het gebruik van smart glasses kan de operator de retour sneller en betrouwbaarder laten gebeuren, hij kan sneller en gemakkelijker bewijsfoto’s nemen, en operatoren zijn sneller inzetbaar. De terugverdientijd in deze situatie bedraagt 1,2 jaar.

Het is zeker niet uitgesloten dat door een verbetering van het controleproces mogelijk ook grotere kosten, zoals claims of kosten die samengaan met het nemen van een verkeerde beslissing, vermeden kunnen worden.


(bron: VIL)

Dit waren de 19 deelnemende bedrijven:
Ahlers, Atlas Copco, Aveve, BASF, bpost, Danone, Eltra, Eurobrokers, Facil, JAVA, Kuehne + Nagel Logistics, Neovia Logistics, PostNL Pakketten, Retail Partners ColruytGroup, Scania, Tupperware, Van Moer Group, Volvo Group Logistics Services en Wim Bosman.