Studenten gaan ijsbrug bouwen in Finland

Studenten van onder andere de TU/e zijn op weg naar Finland voor bouw van ijsbrug die auto kan dragen. Da Vinci-brug wordt met 35 meter vrije overspanning grootste ijsbrug ooit.

Trefwoorden: #Finland, #ijsbrug, #ijsconstructie, #Leonardo da Vinci, #project, #TU/e

Lees verder

research

( Foto: TU/e )

ENGINEERINGNET.NL - Maandag 28 december vertrekken de eerste van zo’n 150 studenten naar Finland om te gaan werken aan een brug van ijs versterkt met papiervezel.

De 65 meter lange brug is gebaseerd op een ontwerp van Leonardo da Vinci, krijgt een vrije overspanning van 35 meter, en wordt daarmee de grootste ijsbrug ooit.

Het internationale project staat onder leiding van een team van de TU Eindhoven. Op 13 februari moet de vijf meter brede brug klaar zijn. Om te demonstreren dat de brug zeker stevig genoeg is voor voetgangers, zal er een twee ton zware auto de brug opgaan.

De ‘Bridge in Ice’ is het derde ‘ijsproject’ in Finland van studenten en medewerkers van de faculteit Bouwkunde van de TU/e. Net als de vorige jaren wordt het weer spannend of het in het Finse Juuka koud genoeg blijft om de constructie op tijd klaar te hebben.

In 2014 bouwde een Eindhovens team in drie weken ’s werelds grootste ijskoepel (30 meter), en die kwam ternauwernood klaar doordat het toen ongebruikelijk warm was in Finland.

Omdat er voor het project van dit jaar ongeveer twee keer zoveel ijs nodig is, zo’n 900 ton in totaal, gaat het team uit van een twee keer zo lange bouwperiode.

De studenten gaan zeven weken lang dag en nacht doorwerken, onder barre omstandigheden, in ploegendienst. Lange werkonderbrekingen zijn geen optie, want dan zou de apparatuur bevriezen.

De brug wordt gemaakt met water waar twee procent papiervezel aan is toegevoegd. Door de vezels is dit water in bevroren toestand drie keer zo sterk als normaal ijs, en bovendien tien keer zo taai.

Dat water spuiten de studenten in dunne laagjes op een grote opgeblazen ballon die als mal dient, en het bevriest bijna instant. Wanneer de constructie stevig genoeg is, wordt de ballon eronder weggehaald.