Adidas plant automatische schoenenfabriek in Duitsland

Adidas wil volgend jaar starten met de bouw van een sterk geautomatiseerde schoenenfabriek voor zijn Europese klanten.

Trefwoorden: #Adidas, #B2C, #business-to-consumer, #Industrie 4.0, #schoenenfabriek, #speedfactory

Lees verder

Magazine

( Foto: Adidas )

Download het artikel in

ENGINEERINGNET - Op zich geen nieuws, maar de fabrikant van sportartikelen wil er state-of-the-art productie- en informatietechnologie op loslaten.

Helemaal in het teken van Industrie 4.0, of 'om te bestuderen hoe state-of-the-art informatietechnologie zich laat combineren met moderne productietechnieken en innovatieve producten'.

B2C-fabrikanten blijken almaar gevoeliger voor de aanhoudende kritiek dat ze produceren in lageloonlanden die (al te) vaak een loopje nemen met de veiligheids- en werkomstandigheden.

Adidas zet alvast als een van de eerste producenten een drastische stap: het kondigde aan een deel van zijn productie weg te halen uit landen met een slechte reputatie en om die terug te halen naar de rijkere landen.

Om dat kostprijsmatig waar te maken, rekent het het op nieuwe technologieën à la Industrie 4.0, die moeten leiden tot een sterk geautomatiseerde vorm van productie. Het project naar zulke doorgedreven types van automatisering - «High-Tech Strategy» - loopt al een aantal jaren, meer bepaald sinds 2006, maar vandaag wil de fabrikant voor het eerst de nieuwe mogelijkheden van materialen, robotica en industriële ICT op reële schaal uittesten.

Met als speerpunt een fabriek in het Duitse hoofdkwartier Herzogenaurach. Het nieuwe project kreeg de naam «Speedfactory» mee, zal drie jaar lopen en als vehikel dienst doen om te bestuderen hoe de fabriek van de toekomst sneller en flexibeler kan produceren met behulp van nieuwe materialen en productiemethodes.

Lees: hoe de ongeduldige e-commerceklant sneller dan de bliksem op zijn wenken kan bediend worden.

Maar de plannen van Adidas gaan verder. Zo wil het consumenten op termijn schoeisel op maat aanbieden dat zijn winkelpersoneel ter plaatse maakt met professionele 3D-printers.

In oktober stelde het bedrijf in dat verband een eerste 3D-geprint prototype voor, een zool die naar de voeten van atleten is geboetseerd.

Wie had anders verwacht: voor dit project werkt Adidas samen met het Belgische Materialise, dat een lichtgewicht materiaalstructuur in TPU (Modified Thermoplastic Polyurethane) ontwikkelde die via laser sintering kan geprint worden.


(BB)