Is uw technische dienst een sleutelpartner in energiebesparing?

Het Belgische klimaatakkoord rond de regionale verdeling van de klimaatinspanningen in het kader van de de welbekende '20-20-20 tegen 2020'-doelstellingen kwam uitgebreid in het nieuws.

Trefwoorden: #BEMAS, #energiebesparing, #maintenance, #onderhoud, #technische dienst, #Wim Vancauwenberghe

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - België sprak met Europa af om de uitstoot van CO2 tegen 2020 met 15% te verminderen en het aandeel hernieuwbare energie op te trekken tot 13%.

In Vlaanderen hebben heel wat (energie-intensieve) bedrijven een Energiebeleidsovereenkomst afgesloten, waarbij ze zich engageren voor een blijvende verankering van hun energie-inspanningen.

Daarnaast moesten alle (niet-vrijgestelde) grote bedrijven voor 1 december een energieaudit laten opmaken en de resultaten hiervan aan de Vlaamse overheid bekend maken.

Minder gekend is de Europese Energy Roadmap 2050, waarin de EU een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen tot 80-95% onder het niveau van 1990 tegen 2050 nastreeft.

Eén ding is duidelijk: vanuit het beleid zullen onze bedrijven de komende jaren steeds verder aangezet worden tot een verdere reductie van energieverbruik.

Technische dienst aan zet
Een technische dienst kan zich niet permitteren om hier géén rol in te spelen. Naast machinebetrouwbaarheid zal de Equipment Energy Performance de tweede grote factor worden waartoe een technische dienst kan/moet bijdragen.

De vraag is nu natuurlijk ‘hoe kan dit concreet?’ Om te beginnen moet men het basisonderhoud onder de loep nemen. Meer concreet het smeren en precisie-uitlijnen. Problemen met smering, uitlijnfouten en onbalans liggen nog steeds aan de basis van zeer veel storingen, en … van onnodig energieverlies. Het toepassen van best practices op dit gebied kan dus niet alleen tijd en geld, maar ook energie besparen.

Daarnaast zou ik inzetten op het opsporen van energielekken zoals deze in perslucht- en stoomleidingen. Ik wordt vaak aangesproken door mensen die hun beklag doen omdat ze niet voldoende kunnen investeren in condition monitoring voor onderhoud.

Ik geef altijd als tip dat de investering in een multi-inzetbaar ultrasoon detectietoestel zich gemakkelijk in enkele maanden kan terugverdienen wanneer het ook gebruikt wordt voor het elimineren van perslucht- en stoomlekken.

Ten derde kan men bij het vervangen van onderdelen kiezen voor energiezuinige alternatieven. Een klassiek voorbeeld is LED-verlichting, maar er zijn bijvoorbeeld ook elektrische motoren met een hogere energiezuinigheid.

Daar moet echter wel een belangrijke kanttekening bij gemaakt worden: veel motoren draaien op een deellast van 50% tot 25%, en in combinatie met frequentiedrive ook op tragere toerentallen.

Motoren met een hogere energiezuinigheid zijn vaak gevoelig aan een dergelijke configuratie, en verbruiken bij die deellast aan lagere toerentallen soms meer energie dan een ‘klassieke’ motor.

Het blind vervangen van motoren met een lagere energievariant, kan dus potentieel resulteren in een hoger energieverbruik. Opletten dus!

De rol van cultuur
In veel bedrijven en organisaties zijn al een diverse energiebesparende technische maatregelen doorgevoerd. Er is meestal nog wel een aanzienlijk potentieel, maar dit aanspreken is technisch ingrijpender en duurder.

Gelukkig is er ook nog een ander onderbenut besparingspotentieel: het gedrag van medewerkers. Pionierbedrijven in deze materie proberen niet alleen puur technische energiebesparingen door te voeren, maar zetten ook in op sensibilisering en medewerkersbetrokkenheid, om zo te komen tot een echte ‘energy culture’, naar analogie met de ‘safety culture’.

Het doel hierbij is een voortdurende aandacht voor alle mogelijke verbeteringen in de energie-prestaties van de processen.

De reden dat hier nog een potentieel ligt, is de vaststelling dat er een grote variatie bestaat in de benodigde energie om een gegeven productievolume te realiseren.

Door betere inzichten in de impact van productietechnische parameters op het energievebruik, en door deze te gebruiken in een continue aanpassing naar ‘best energy performance’, kan op het einde van de rit nog heel wat (extra) energie worden bespaard.

Conclusie
Energiebesparing wordt één van de grootste businessdrivers de komende tijd. Als technische dienst is het onontbeerlijk om dit mee vorm te geven binnen het bedrijf.

Tijd dus, voor zover dit nog niet het geval is, om je organisatie door de bril van ‘energie-jager’ te bekijken.


door Maintenance Evangelist Wim Vancauwenberghe directeur van BEMAS.

BEMAS werkt samen met VIB en IFMA voor aan het EMAB-platform van de «Energy Managers Association of Belgium». Bezoek: www.bemas.org/nl/EMAB