België recycleerde 500 miljoen stuks textiel in 2015

Uit het nieuwe rapport van Coberec Textiles zijn in België in 2015 bijna 500 miljoen oude kleren gerecycleerd. België staat op dit gebied wereldwijd aan de top.

Trefwoorden: #Coberec Textiles, #hergebruik, #Jan Vermoesen, #recyclage, #recycleren, #sorteerbedrijf, #textiel, #textielindustrie, #textielrecyclage

Lees verder

Nieuws

( Foto: Coberec Textiles - Jan Vermoesen )

ENGINEERINGNET.BE - Het nieuwe rapport, gepubliceerd door Coberec Textiles (vertegenwoordiger van de sorteerbedrijven van oude kledij in België), betreft alle cijfers voor 2015 van de sector van de terugwinning van oude kleren.

In 2015 is 120.000 ton oude kleren gerecycleerd in België, wat neerkomt op 500 miljoen stuks.

Jan Vermoesen, directeur van Coberec Textiles: ”Door het professionalisme van de sector kreeg 92% van de oude kleren die de Belgen in 2015 in textielcontainers staken een nieuw leven".

Het in België gesorteerde textiel is voornamelijk afkomstig van de Belgische markt. Dankzij hun hoge performantie qua sortering zijn de Belgische sorteerbedrijven ook capabel om oude kleren uit andere Europese landen aan te trekken.

Deze bedrijven sorteren oude kleren in meer dan 100 categorieën, die overeenstemmen met de behoeften van zowel de Belgische als de internationale markt.

We slagen erin om 55% van onze oude kleren opnieuw als kledij te hergebruiken in 62 landen over de hele wereld. 20% van de kledij is van lagere kwaliteit en versnijden we tot poetslap. Voor 17% van de kledij zijn enkel nog de vezels te recupereren.

Slechts 8% van het selectief ingezamelde textiel is niet meer herbruikbaar.

De sector van de terugwinning van textiel telt 50 bedrijven in België, die samen meer dan 1.000 mensen tewerkstellen. De sector biedt vooral arbeidskansen aan laaggeschoolde arbeiders die moeilijk te integreren zijn in de arbeidsmarkt.