Rotterdams bedrijf haalt 659.000 euro op voor mobiele ontgassingsinstallatie

Bruinsma Freriks Transport heeft, via de nieuwe iTanks Crowdfinance Portal, dit bedrag in 3,5 uur bij elkaar gebracht. Het kapitaal dient voor een nieuwe voor mobiele ontgassings­installatie.

Trefwoorden: #Bruinsma Freriks Transport, #Deltalinqs, #Havenbedrijf Rotterdam, #havennetwerk, #iTanks Crowdfinance Portal, #mobiele ontgassingsinstallatie, #zero-emission

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot iTanks Crowdfinance Portal )

ENGINEERINGNET.NL - Niet eerder werd in Nederland in zo’n korte tijd zoveel geld opgehaald via crowdfinance.

De afgelopen weken kreeg het havennetwerk al de mogelijkheid om als eerste te investeren in het innovatieve project. Alles samen bracht het netwerk 441.000 euro bijeen, zodat er in totaal nu 1,1 miljoen euro aan geleend geld is ingebracht voor de nieuwe installatie.

De ‘Don Quichot’ is een varende ontgassingsinstallatie voor binnenvaartschepen, chemicaliëntankers, boord/boord overslag en tankerterminals. Bruinsma Freriks Transport ontwikkelde de Don Quichot mede met het oog op de aangescherpte regelgeving: vanaf 2016 mogen binnenvaartschepen in Nederland niet langer ontgassen op de binnenwateren.

De sterk vervuilende dampen vormen een serieuze belasting voor de luchtkwaliteit en gezondheid van omwonenden, de bemanning van de schepen en het milieu. Dankzij de innovatieve Vaitec technologie van de Don Quichot kunnen de schepen en tankers voortaan óp het water snel en effectief vervuilende dampen afvangen en recyclen.

Zo hoeven zij niet naar een haven te varen om daar gedurende 1 á 2 dagen te ontgassen en wordt veel tijd en geld bespaard. De Don Quichot stelt de Rotterdamse haven en de havenbedrijven bovendien in staat om tegemoet te komen aan de geformuleerde ‘zero-emission’ ambitie om luchtverontreiniging tegen te gaan.

Diverse grote internationale olietankers hebben al aangegeven gebruik te willen maken van de Don Quichot. De Don Quichot is op dit moment in aanbouw en is naar verwachting in de zomer gereed voor gebruik.

De totale benodigde financiering voor de Don Quichot bedroeg 2,5 miljoen euro. Het Havenbedrijf Rotterdam en Deltalinqs stelden via de Stimuleringsregeling Duurzame Initiatieven al 1 miljoen euro beschikbaar. Bruinsma Freriks Transport financiert zelf minimaal 400.000 euro.

Ondernemer Marc Freriks koos ervoor de resterende 1,1 miljoen euro op te halen via de nieuwe Crowdfinance Portal van iTanks. De portal is een initiatief van het innovatie- en kennisplatform iTanks en Collin Crowdfund dat het havennetwerk in staat stelt om als eerste te participeren in innovatieve en snelgroeiende MKB-bedrijven in de eigen sector.

iTanks staat voor verbinden, kennis delen en innoveren. iTanks bestaat nu vier jaar en is uitgegroeid tot de innovatiemotor van de Rotterdamse havenindustrie. Inmiddels bestaat het iTanks netwerk uit 125 bedrijven binnen de natte bulk, offshore, chemie en energie en zijn de activiteiten uitgebreid naar Amsterdam en Antwerpen. Tot de leden behoren asset-owners, aannemers, zakelijke dienstverleners, kennisinstituten en havenbedrijven.

iTanks organiseert jaarlijks zo'n 60 events van pitchontbijtjes, masterclasses en field trips tot aan brainstorms rondom problemen van asset owners. Onlangs heeft iTanks de Europese innovatie award, EARTO, gewonnen in de categorie Impact Delivered voor innovatie lastoorts de “7XE Extractor”.

iTanks heeft in samenwerking met Collin Crowdfund in december 2015 de iTanks Crowdfinance Portal in het leven geroepen. Dit heeft tot doel om ontwikkelingen in de havenindustrie, die financiering behoeven, te ondersteunen in de realisatie.