Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

Onderzoek & Wetenschap 13/07/2020 7:30:04

De groene olie dient als grondstof voor bioplastics, chemicaliën en brandstof. De installatie van Vertoro, een spin-off van TU Eindhoven, is deel van een unieke Multi Purpose Pilot Plant.

Lees hieronder verder   
Verwant

Verbeterde redox-flowbatterij maakt energieopslag efficiënter

Zorgt ‘Steel shot’-boortechniek voor doorbraak geothermische productie ?

Naams ziekenhuis verbetert energieprestaties met 15,5%

Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer

DEME Offshore haalt Parkwind EPCI-contract binnen

Slimme gebouwen krijgen actieve rol in elektriciteits­systeem

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

METAV Digital

online

van 23/03/2021 tot 26/03/2021

EEX-ATEX

Online cursus IE-net

van 30/03/2021 tot 31/03/2021

Hannover Messe

Hannover

van 12/04/2021 tot 16/04/2021

Keuze van de redactie

(5/3) Computersimulaties in 4D maken hartchirurgie veiliger

(3/3) Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer

(2/3) Lockheed Martin gunt Feronyl contract binnen het F-35 programma

(1/3) Start bouw allereerste Vlaamse opleidingscentrum voor farma en biotech

(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Lignine blijft over van hout als restproduct bij bijvoorbeeld de productie van papier of het maken van bio-ethanol. Nu is het een afvalproduct dat verbrand wordt.

Na het maken van lignineolie is het geschikt als grondstof voor allerlei producten. 'Bij de verbranding van lignine komt wel weer CO2 vrij, maar idealiter kunnen we dit CO2 neutraal houden’, aldus Dannie van Osch, chief business officer bij Vertoro.

De nieuwe installatie maakt deel uit van een proeffabriek op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen die onlangs officieel is geopend. Deze Multi Purpose Pilot Plant is uniek in de wereld.

Vertoro heeft de afgelopen drie jaar in labs bij TU Eindhoven, en met het Chemelot Institute for Science & Technology (InSciTe), succesvolle proeven gedaan met allerlei soorten lignine-rijk materiaal.

‘We zijn toe aan de volgende stap: in de praktijk bewijzen dat lignine een goede vervanger is van fossiele olie. Potentiële klanten willen graag uitgebreid kunnen testen', stelt Van Osch.

'In de nieuwe installatie op de Brightlands Chemelot Campus kunnen we sneller en grotere bruikbare batches maken. Tot wel 150 liter per dag. Daar werk je in een lab ruim een maand aan. Dit is een essentiële tussenstap naar grootschalige productie.’

Het InSciTe fungeert met de Multi Purpose Plant als facilitator voor ondernemers die pionieren met materialen en grondstoffen uit niet-fossiele bronnen.

De fabriek is met vrij eenvoudige ingrepen geschikt voor diverse chemische processen. De hightech installaties kunnen biobased grondstoffen thermochemisch en chemokatalytisch verwerken in batches tot 100 kilo per dag. Gespecialiseerde medewerkers zijn beschikbaar om de installaties te bedienen.

Van Osch: ‘Deze nieuwe plant biedt veel mogelijkheden. We onderzoeken nu ook de mogelijkheid om zelf lignine uit hout te winnen.’

Voor de demoplant werkt Vertoro samen met Sekab in Zweden. ‘In de toekomst wordt wellicht een commerciële plant gebouwd in Geleen', aldus Van Osch. ‘Ook willen we onze recepten in licentie uitgeven, zodat wereldwijd lignine verwerkt kan worden tot duurzame olie.’ << (Lydia Heida) (foto: TU Eindhoven)

Op de foto (v.l.n.r.):
Wout Ludema (manager operations van Brightlands Chemelot Campus), Emiel Staring (Managing Director van InSciTe) en Dannie van Osch (Vertoro).

Video:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Naams ziekenhuis verbetert energieprestaties met 15,5%

Het Naams ziekenhuis CHR Sambre et Meuse heeft in samenwerking met ENGIE en RenoWatt werken uitgevoerd, die het energieverbruik van het ziekenhuis aanzienlijk reduceerden.

SCK CEN en UGent onderzoeken wondgenezing met ‘Hyper­zwaarte­kracht­kuur’

In september zullen ‘gestresseerde en gewonde huidcellen’ een ‘hyper­zwaarte­kracht­kuur’ in de Large Diameter Centrifuge van ESA in het Nederlandse Noordwijk getest worden.

Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer

Uit onderzoek van UTwente blijkt dat krachtige luchtstromingen in de lagere atmosfeer, de zogenaamde ‘low-level jets’, de prestaties van windmolenparken kunnen verbeteren.

VLIZ North Sea Award 2020 gewonnen door Camille Gaulier

Camille Gaulier, PhD aan de VUB-onderzoeksgroep AMGC en Université de Lille, won deze award voor haar Innovatieve toolbox om metaalverontreiniging aan Belgische kust te meten.

Lockheed Martin gunt Feronyl contract binnen het F-35 programma

Feronyl sloot met vliegtuigbouwer Lockheed Martin een meerjarencontract voor O&O van hittebestendige materialen voor toepassingen in straalmotoren en hypersonische toestellen.

Peter Leijnen: ”Puur techniek” - topingenieur

Vorige kerst ving de innoverende elektromotorenbouwer Magnax uit Deinze 16 miljoen euro om te groeien in automotive. Wij spraken met Peter Leijnen (48), oprichter en CTO van Magnax.

Vlaanderen op tweede plek in Europees innovatieonderzoek

Het laatste Europese innovatieonderzoek toont dat de innovatiegraad in Vlaanderen voor 2016-2018 rond de 70% ligt. Daarmee behoort Vlaanderen tot de Europese top, enkel Estland doet beter.

Kunstmatige intelligentie: nieuwer is niet altijd beter - opinie

Wat triggert kopersverdriet? Sommigen voelen het al na enkele seconden na een impulsaankoop. We maakten het allemaal wel eens mee, maar dat maakt het er niet minder pijnlijk op.

SUSiEtec voor holistische benadering digitale transformatie

Kontron SUSiEtec introduceert holistische digitaliserings­oplossingen, waardoor machinebouwers, systeemintegratoren en fabrikanten hun digitale transformatie­doelstellingen sneller kunnen bereiken. Het portfolio biedt eenvoudige toegang tot nodige IoT/embedded computer­hardware, softwaretools en software­ontwikkelings­omgeving. >>

Partners