Ecosysteem IO.Energy gaat nieuwe fase in

Bedrijfsnieuws 14/10/2020 11:25:41

De eerste testfase met acht proefprojecten werd onlangs afgerond en IO.Energy 2.0 wordt begin 2021 gelanceerd. De projecten gaan daarna de demonstratiefase in.

Lees hieronder verder   
Verwant

125 miljoen euro voor onderzoek en innovatie rond waterstof

De Lijn kiest Fluvius voor oplaadinfrastructuur

Antwerps hoogspanningsproject Brabo II operationeel

Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

Goedkope en groene waterstof op industriële schaal

Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Geotechniekdag 2020

Online studiedag

dinsdag 8 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 14/01/2021 tot 28/01/2021

Bouwmanager - Innovatie in de bouw

Antwerpen

van 19/01/2021 tot 16/03/2021

Intersolution 2021

Flanders Expo, Gent

van 27/01/2021 tot 28/01/2021

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

maandag 1 februari 2021

Keuze van de redactie

(30/11) Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

(30/11) Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

(27/11) Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

(25/11) Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Sinds februari 2019 zijn Elia, Fluvius, ORES, Sibelga en RESA (de netbeheerders van de Belgische energiesector) samen met zestig bedrijven, overheidsinstanties en academische instellingen een initiatief rond samenwerkende innovatie gestart, met de naam IO.Energy (Internet of Energy).

Het IO.Energy-ecosysteem slaat een brug tussen digitalisering en duurzaamheid en moedigt de energiesector aan tot innovatie. IO.Energy helpt bij de ontwikkeling van nieuwe diensten door de uitwisseling van gegevens tussen alle spelers in de sector.

Doel is om de eindgebruiker centraal te stellen op een digitaal communicatieplatform waar ze hun productie en verbruik afstemmen op de behoeften van het elektriciteitssysteem.

Deze afstemming maakt de optimale integratie van fluctuerende hernieuwbare energie en nieuwe verbruiksgewoonten mogelijk in de diverse netten en in het nationale elektriciteitssysteem.

In juni 2019 werden acht proefprojecten geselecteerd om in reële omstandigheden te testen. Deze sandboxingfase gaf meer inzicht in de obstakels waarop nieuwe producten kunnen stoten en hoe deze weg te werken.

IO.Energy is een ecosysteem dat mee evolueert in een veranderende context. Vandaag is de situatie niet meer dezelfde als bij de start van het project, waardoor nieuwe denkpistes mogelijk worden.

De nieuwe sandboxingfase richt zich op denkpistes die nog niet ten volle geanalyseerd zijn, zoals elektrische mobiliteit en huishoudapparaten.

De proefprojecten van de eerste fase, waarvan de technologie en de waarde voor de consument werden bevestigd, kunnen daarbij hun concept op grotere schaal uitwerken. Leveranciers van energiediensten kunnen de meerwaarde van hun dienstvoorstel bewijzen. Nieuwe pilootprojecten kunnen ook instappen.

In de daaropvolgende demonstratiefase kunnen 100 tot 150 particulieren vrijwillig deelnemen aan een consumentenpanel om innovatieve projecten van hun keuze uit te testen.

Zodra de technologie volledig goedgekeurd is, moet de regelgeving worden aangepast en kan de markt worden gecreëerd. << (Lydia Heida) (foto: Fluvius)

Video closing event:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Start-up TEO maakt technische opleidingen permanent toegankelijk

Met laagdrempelige technische opleidingen helpt start-up TEO (Teaching Each Other) bedrijven zoals Volvo Cars, Aviko en TVH hun medewerkers op een hands-on manier te blijven vormen.

Plannen voor multimodaal megadistributiecentrum in North Sea Port

Het multimodale logistieke park WDPort of Ghent in North Sea Port zal, na goedkeuring van de bouwvergunning, uitgebreid worden met een mega­distributie­centrum van 150.000 m².

Nieuwe ‘elektrische’ superkraan bij Sarens

Sarens kondigt zijn nieuwste elektrische ringkraan aan, de SGC-90 bijgenaamd "The Little Celeste” en ontwikkeld in volle Covid-19-pandemie.

Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

Op het Duitse offshore windpark Kaskasi van RWE zal voor het eerst gebruik gemaakt worden van hun eigen gepatenteerde, innovatieve funderingstechnologie, de zogenaamde collars.

Koen Bordeaud’huy is preventieadviseur 2020

Koen Bordeaud'huy (40), SHEQ-manager bij Samoco is een industrieel montage­bedrijf in Zwijndrecht, is door Agoria verkozen tot Preventie­adviseur van het Jaar in de categorie contractor.

Opinie: transportsector moet kiezen tussen elektrisch of waterstof

Als we de transportsector duurzamer willen krijgen dient deze sector stevig in te zetten op rijden op waterstof of elektrisch, aldus promovendus Bunyod Holmatov van Universiteit Twente.

Corona versnelt doodsstrijd van Photokina

Na het afblazen van de 2020-editie van ’s werelds belangrijkste fotografiebeurs Photokina zou Koelnmesse GmbH de volgende editie in mei 2022 houden. Eind vorige week kwam het genadeschot.

Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

Daikin Europe kiest voor Gent als nieuwe locatie voor het EMEA Development Center (EDC), omdat de huidige vestigingen in Oostende en Gent stilaan uit hun voegen barsten.

EvoTRAC S1901-platform biedt flexibiliteit en ingebouwde AI

Kontron heeft zijn EvoTRAC S1901-platform gelanceerd. geschikt voor veeleisende toepassingen in zware mobiele machines in de bouw-, landbouw-, vrachtwagen- en mijnbouwsector. Het is een modulair AI-geoptimaliseerd systeem, ontworpen om GPU-versnelde applicaties te voeden vanuit een compacte, robuuste vormfactor. >>

Partners